Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Neujednačen stav zemalja EU oko priznanja Kosova


Njemačka će priznati kosovsku nezavisnost, najavio je danas njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.
U intervjuu za Njemački radio (Deutschlandfunk), on je obrazložio kako je njegva zemlja spremna na proglašenje nezavisnosti u Prištini s obzirom da "Berlin nema iluzija da se rješenje može naći pregovaračkim putem".
"Zato ćemo se u slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova ponašati kao i velika većina zemalja Evropske unije ", kazao je Steinmeier.
Bugarska neće odmah priznati nezavisnost Kosova, izjavio je danas u Sofiji bugarski predsjednik Georgij Prvanov.
"Želimo da EU zauzme jedinstven stav o Balkanu. Potrebno je rješenje koje garantira stabilnost regiona, uključujući i dobrosusjedske odnose", dodao je bugarski premijer.
Češka će vremenom priznati nezavisno Kosovo, ali će najprije sačekati da se uvjeri kako Priština gradi pravnu državu u kojoj nema nasilja nad manjinama prije svega nad Srbima, izjavio je danas u Pragu ministar vanjskih poslova Češke Republike Karel Schwarzenberg.
Ministri vanjskih poslova EU trebali bi sutra u Brusselsu razmotriti odnose sa Srbijom uključujući i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te perspektivu kandidature te zemlje za punopravno članstvo u EU.
XS
SM
MD
LG