Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Jerusalem apelira na Izrael da ukine blokadu Gaze


Crkveni poglavari u Jerusalemu zatražili su u zajedničkom apelu ukidanje izraelske blokade pojasa Gaze. U apelu koji je objavio Koordinacijski ured 13 jeruzalemskih crkvenih vodja osudjuje se izraelska blokada kao "ilegalna kolektivna kazna" i "nemoralni čin". Milion i pol stanovnika pojasa Gaze nema dovoljno hrane i lijekova, a oko 800 000 njih ostalo je bez struje kada je u ponedjeljak zbog nedostatka goriva obustavila rad jedina elektrana koja opskrbljuje Gazu.
Desetine hiljada Palestinaca pohrlilo je iz pojasa Gaze u Egipat nakon što su maskirani naoružani ljudi eksplozivima uništili veći dio desetak kilometara dugog zida koji dijeli granični grad Rafah.
Palestinci su prelazili kako bi kupili robu koja im nedostaje nakon izraelske blokade siromašne teritorije. Policija iz radikalne grupe Hamas, koja kontroliše Gazu, usmjeravala je saobraćaj. Egipatski graničari nisu poduzimnali nikakvu akciju.
Egipatski predsjednik Hosni Mubarak naredio je snagama sigurnosti da dopuste ljudima iz Gaze ulazak na egipatku terirotiju.
"Rekao sam im neka ih puste da udju kako bi jeli i kupili hranu, sve dok ne nose oružje", rekao je Mubarak novinarima u Kairu.
Egipatski je predsjednik medjutim dodao da suprotstavljene palestinske stranke trebaju postići sporazum, kojim bi se trajno rješila problematična situacija u Gazi.
Mubarakove izjave predstavljaju prvu indikaciju na koji način se egipatske vlasti spremaju nositi s iznenadnim uplivom hiljade Palestinaca iz Gaze, koja je od juna prošle godine uglavnom bila pod izraelskom blokadom.
XS
SM
MD
LG