Dostupni linkovi

Prema Zapadu ili prema Istoku?


Vodeći britanski listovi pišu danas da će drugi krug izbora i odluka o tome ko je budući predsednik Srbije biti presudna za to u kom pravcu će Srbija krenuti, prema Zapadu ili prema Istoku.

Svi naglašavaju da se nad glasanjem nadvilo pitanje Kosova za koje se očekuje da proglasi nezavisnost idućeg meseca. Podvlači se da su oba predsednička kandidata koja su ušla u drugi krug, i Tomislav Nikolić i predsednik Boris Tadić, protiv nezavisnosti Kosova ali da je Nikolić obećao da će preduzeti stroge mere protiv zemalja koje priznaju Kosovo. Ističe se da se Tadić zalaže za reforme zapadnog tipa i integraciju u EU, posle više od decenije izolacije i rata pod Miloševićem.

"Tajms" piše da Tadić želi da održi dobre odnose sa EU u teškim trenucima koji će doći što se Kosova tiče, gde je pitanje nedelja kada će se proglasiti nezavisnost. List citira Tadića koji je posle prvog kruga pozvao glasače da izađu na drugi krug i pokažu da Srbija neće napustiti svoj evropski put. Dnevnik navodi da iako je predsednička pozicija uglavnom ceremonijalna, poraz Tadića bi pokazao da bi se zemlja radije okrenula Rusiji nego krenula putem članstva u EU, što nude zapadne vlade.

List "Gardijan" (Guardian) piše da je "ekstremni nacionalista" pobedio u prvom krugu čime se povećavaju šanse za međunarodnu izolaciju i za konflikt na Balkanu oko očekivanog proglašavanja nezavisnosti Kosova. "Gardijan" ocenjuje da je očekivan gubitak teritorije koju "srpski nacionalisti smatraju svetom teritorijom izgleda pomogla Nikoliću" da dobije prednost od četiri procenta nad sadašnjim "prozapadnim, umerenim" predsednikom Tadićem. List kaže da je drugi krug koji sledi "odlučujući" i da će da odredi da li će Srbija da se okrene istoku u ponuđeno naručje Rusije ili zapadu prema evropskoj integraciji. Ocenjuje da bi Nikolić mogao da izgubi u drugom krugu pošto je mnogo od onih 60 posto glasača koji su izašli u nedelju glasalo za pro-zapadnog demokratu. Ipak upozorava da se Nikolićeve pristalice lakše mobilišu i mogle bi da mu osiguraju pobedu za dve nedelje. "Pobeda Nikolića...bi se smatrala katastrofom u zapadnoj Evropi i bila bi značajan pomak unazad za evropsku politiku na Balkanu", zaključuje "Gardijan".

Dnevnik "Indipendent" (Independent) takođe piše da će se za dve nedelje odlučivati da li će Srbija ići ka evropskoj integraciji ili izolaciji. Podseća na ocenu analitičara da velika izlaznost ukazuje na to da su Srbi svesni značaja ovih izbora i da će drugi krug "takoreći biti referendum o budućnosti Srbije". Međunarodna zajednica smatra da bi Tadić pomogao da Srbiju postavi na brži put ka članstvu u EU, piše "Indipendent" dok Nikolić često poseže za nacionalističkom kartom i koristi nezadovoljstvo naroda sa SAD-om i Evropom zbog podržavanja Kosova, i ulaže poverenje u Rusiju. Dnevnik naglašava da je Tadić protiv nezavisnosti Kosova ali nije spreman da izoluje zemlju.

List Fajnanšal Tajms citira Zorana Lučića iz CeSID-a koji kaže da će za dve nedelje politička temperatura da poraste i da ćemo videti referendum o budućnosti Srbije. Izbori za dve nedelje se smatraju testom o tome da li je zemlja spremna da stavi integraciju sa EU ispred suvereniteta nad Kosovom. List podvlači da bi ekonomija mogla da trpi ako se oseti da će Srbija napraviti "anti-zapadni zaokret."
XS
SM
MD
LG