Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ko će koga podržati u drugom krugu?


Vojislav Koštunica na glasanju

Nakon prvog kruga izbora u Srbiji očekuje se izjašnjenje političkih stranaka, posebno one čiji su kandidati ispali iz predsedničke utrke, da li će u drugom krugu podržati Nikolića ili Tadića.

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je večeras da je spreman da razgovara sa predsednikom Demokratske stranke Borisom Tadićem o podršci LDP-a u drugom krugu predsedničkih izbora. "Želim da razgovaram sa Tadićem o načinu na koji ćemo pokušati da sprečimo povratak Srbije u onu prošlost oko koje smo se tako žestoko borili", rekao je Jovanović. Lider LDP-a je naveo da nema pravo da u drugom krugu "prokocka" glasove građana i da zato sa Tadićem mora da razgovara o državnim poslovima poput Kosova, integrisanja Srbije u Evropsku uniju, suočavanja sa prošlošću i izručenja preostalih optuženika za ratne zločine Tribunalu u Hagu. On je istakao je da se bori protiv politike kandidata Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića i da će to nastaviti da radi. Jovanović je, u prvom krugu prema nezvaničnim i nepotpunim rezultatima, kao predsednički kandidat osvojio 5,5 posto glasova.

Predsedništvo Nove Srbije narednih dana odlučiće da li će i koga će podržati u drugom krugu izbora za predsednika Srbije od preostale dvojice kandidata - Tomislava Nikolića ili Borisa Tadića. Potpredsednica stranke Dubravka Filipovski je za RTS kazala da je Nova Srbija do danas bila usredsređena na kampanju Velimira Ilića i da će do drugog kruga odlučiti o eventualnoj podršci. Ilić je na izborima osvojio oko 7,6 odsto glasova.

Predsednički kandidat Mađarske koalicije Ištvan Pastor izjavio je nakon završenih izbora da je zadovoljan svojim rezultatom i rekao da će podržati kandidata Demokratske stranke Borisa Tadića u drugom krugu pod uslovom da on prihvati program Mađarske koalicije. Pastor je na konferenciji za novinare u Subotici rekao da će, ukoliko Tadić prihvati program Mađarske koalicije s kojim je nastupala u prvom krugu predsedničkih izbora, ta koalicija i on lično "istom silinom" kao u prvom krugu voditi kampanju za Tadića. Prema podacima RIK-a Pastor je dobio 3,30 odsto glasova, a prema konačnoj proceni CESID-a 2,2 odsto.


Svilanović: Presudiće podrška premijera Koštunice

Bivši ministar spoljnih poslova Goran Svilanović izjavio je večeras da će premijer Vojislav Koštunica odlučiti ko će biti predsednik Srbije. "Mislim da će on (Koštunica) u drugom krugu izbora podržati kandidata Demokratske stranke Borisa Tadića i ta podrška je
ključna", rekao je Svilanović televiziji B92 povodom današnjeg prvog kruga predsedničkih izbora u Srbiji. Svilanović je rekao da je Koštunica od 2000. godine nezamenljiva politička figura u Srbiji.

Bivši predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić i analitičar Vladimir Goati ocenili su da rezultati današnjih izbora za predsednika Srbije predstavljaju reprizu izbora održanih 2004. godine, prenosi Beta. Vučetić je istakao da rezultati odgovaraju snazi koju Demokratska stranka (DS) i Srpska radikalna stranka (SRS) imaju u parlamentu i istakao da će u drugom krugu "tas na vagi" biti ponašsanje glasača Nove Srbije I Demokratske stranke Srbije premijera Vojislava Koštunice. On je izrazio očekivanje da će te stranke 3. februara podržati svog koalicionog partnera u vladi i da će pobediti kandidat DS-a, aktuelni šef države Boris Tadić. Goati je istakao da su mnogi građani u prvom krugu glašali stateški i da su svoj glas dali onima koji su imali šanse da pobede. On je podsetio da je kandidat SRS-a Tomislav Nikolić i na prethodnim predsedničkim izborima imao prednost u prvom krugu, ali da je pobedio Tadić.

Iz G17 plus očekivana podrška Tadiću

Predsednik G17 plus Mlađan Dinkić izjavio je večeras da će za kandidata Demokratske Stranke Borisa Tadića u drugom krugu predsedničkih izbora glasati svi oni koji ne žele da bude doveden u pitanje ulazak u EU. Dinkić je u sedištu DS rekao da je "delimično zadovoljan" izbornim rezultatom, da bi višeo voleo da Tadić vodi, ali je ocenio da da kandidat DS "može nadoknaditi malu razliku" za Tomislavom Nikolićem.
Na pitanje da li očekuje da Tadića u drugom krugu podrže i ostali partneri iz vladajuće koalicije, Dinkić je rekao da bi "bilo prirodno" da koalicioni partneri podrže Tadića i pomognu mu da pobedi u drugom krugu. Dinkić je kazao da očekuje da Tadića podrže i lider liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović i Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, koji su takođe bili predsednički kandidati u prvom izbornom krugu.

Lider G17 plus je još rekao da je dobro što je zbir glasova koji je Tadić dobio na današnjim izborima za 300.000 veći nego što su na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima zajedno dobili DS i G17 plus.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG