Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Osude ubistva Benazir Buto širom sveta


Bivša pakistanka premijerka i lider opozicije Benazir Buto ubijena je u napadu bombaša samoubice nakon mitinga njenih pristalica u gradu Ravalpindi uoči parlamentarnih izbora 8. januara.
Policija je saopštila da je samoubica pucao u Butovu dok je odlazila sa mitinga i potom aktivirao eksploziv. Ona je zadobila teške povrede od kojih je preminula u bolnici. U ovom napadu poginulo je 20 -tak lica.
Babar Avan, advokat Benazir Buto je saopštio tužnu vest okupljenim novinarima i njenim pristalicama.
"Upravo sam razgovarao sa hirurgom Musadikom i on je potvrdio da je Benazir Buto umorena mučeničkom smrću".
Drugi bivši premijer Navaz Šarif čije su četiri pristalice takođe ubijene u napadu u istoj regiji pre ataka na Benazir Buto.
"Braćo i mudri ljudi iz Pakistanske narodne partije. Navaz Šarif deli vašu bol. Ovo nije samo tragedija za vas već za celu naciju".
Pakistanski predsednik Perverz Mušaraf osudio je njeno ubistvo.
"To je svirep akt terorista protiv kojih se borimo i koji su najveća pretnja našoj naciji. Danas, povodom ovog tragičnog događaja, želim da donesem odluku i zato mi je potrebna vaša podrška da ne odustanemo sve dok eliminišemo teroriste", kazao je Mušaraf.
Vlasti u Islambadu su saopštile da će biti proglašena trodnevna nacionalna žalost.
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija zakazao je za večeras hitnu sednicu na kojoj će biti reči o situaciji u Pakistanu nakon ubistva Benazir Buto.
Generalni sekretar UN Ban Ki Mun nazvao je njeno ubistvo "napadom na stabilnost Pakistana".
Američki predsednik Džordž Buš takođe je osudio ovaj čin.
"SAD najoštrije osuđuju ovaj kukavički čin ekstremista koji nastoje da podriju pakistansku demokratiju. Oni koji su počinili ovaj zločin moraju biti privedeni pravdi. Stojimo uz narod Pakistana u njihovoj borbi protiv snaga terora i ekstremizma. Pozivamo ih da poštuju sećanje na Benazir Buto nastavljanjem demokratskog procesa za koji je hrabro dala svoj život", poručio je američki predsednik.
Britanski premijer Gordon Braun.
"Ona je rizikovala sve u nastojanju da pobedi demokratija u Pakistanu i ubili su je kukavice koje se boje demokratije. Teroristi su ubili Benazir Buto ali njima se ne sme dozvoliti da ubiju demokratiju u Pakistanu, i ovaj gnusni čin mora da ojača našu odlučnost da sprečimo pobedu terorista ovde i bilo gde u svetu".
Vlasti u susednoj Indiji su saopštile da je to tragedija i veliki udarac za demokratiju u Pakistanu.
Sanjaia Baru, portparol indijskog premijera.
"Gospođa Buto nije bila običan politički lider, već ličnost koja je ostavila duboki trag u svome vremenu. Njen doprinos u prethodnom periodu koji je davao nadu u prevazilaženju napetosti u indijsko-pakistanskim odnosima bio je izuzetan".
Avganistanski predsednik Hamid Karzaj takođe je osudio izuzetnu brutalnosti neprijatelja Pakistana. Karzaj, koji je juče učestvovao na samitu u Pakistanu, sastao se sa Butovom nekoliko sati pre nego što je ubijena.
Ubistvo Benazir Buto može biti okidač za talas terorizma u zemlji, izjavio je pomoćnik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Losjukov.
Ministar spoljnih poslova Irana nazvao je samoubilački napad "kriminalnim činom".
Član Predsedništva BiH Haris Silajdžić je rekao da to predstavlja atak na demokratiju i sve druge ljudske vrednosti ne samo u Pakistanu već i u celom svetu.
"Benazir Buto bila je jedan od najvećih i najiskrenijih prijatelja
BiH u najtežem periodu za našu zemlju", rekao je Silajdžić.
Da li će nakon ubistva Benazir Buto biti odloženi izbori. Pakistanski ambasador u UN Mahmud Ali Durani.
"Koliko ja znam, izborni proces se nastavlja. To, naravno, zavisi u mnogome od lidera opozicije u Pakistanu". Međutim, drugi bivši premijer Navaz Šarif rekao je da će bojkotovati izbore.
Oko 150 lica je ubijeno u terorističkim napadima na nju 18. oktobra kada se nakon višegodišnjeg egzila vratila u zemlju. Za ovu akciju su osumnjičeni islamski ekstremisti.
Situacija u Pakistanu je veoma napeta nakon odluke predsednika Perverza Mušarafa da u oktobru uprkos velikim protivljenjima ostane još jedan mandat na čelu države. Zbog opiranja tom potezu, on je privremeno uveo vanredno stanje, a nakon žestokih protesta i u svetu, uključujući i saveznika SAD, ukinio je vanredno stanje, povukao se sa mesta načelnika generalštaba pakistanske armije i raspisao parlamentarne izbore. Procenjivalo se da će iako ljuti politički rivali, Mušaraf i Buto nakon izbora postići sporazum o deobi vlasti kako bi se sprečilo jačanje islamskih ekstremista.
XS
SM
MD
LG