Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Benazir Buto ubijena u samoubilačkkom napadu.


Bivša pakistanka premijerka i lider opozicije Benazir Buto poginula je u napadu bombaša samoubice nakon mitinga njenih pristalica u gradu u Ravalpindi uoči parlamentarnih izbora 8. januara. Tom prilikom poginulo je oko 20 lica. Oko 150 lica je ubijeno u terorističkim napadima na nju 18. oktobra kada se nakon višegodišnjeg egzila vratila u zemlju.
Pre današnjeg napada na Buto, poginule su 4 pristalice drugog bivšeg pakistanskog premijera Navaza Šarifa u napadu nepoznatih lica u istoj regiji.
Šarif je zbacen državnim udarom 1999. godine, a tek prošlog meseca mu je dozvoljen povratak u zemlju nakon sedam godina izgnanstva.
Situacija u Pakistanu je veoma napeta nakon odluke predsednika Perverza Mušarafa da u oktobru uprkos velikim protivljenjima ostane još jedan mandat na čelu države. Zbog opiranja tom potezu, on je privremeno uveo vanredno stanje, a nakon đestokih protesta i u svetu, uključujući i saveznika SAD, ukinio je vanredno stanje, povukao se sa mesta načelnika generalštaba pakistanske armije i raspisao parlamentarne izbore.
XS
SM
MD
LG