Dostupni linkovi

Tadić: Srbija se ne odriče ni EU niti Kosova


Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da predlog Rezolucije o Kosovu, koju će u sredu razmatrati Skupština "govori da Srbija ne odustaje od svoje evropske budućnosti, ali i da ne odustaje od Kosova".
Međunarodni sporazumi koje Srbija zaključuje, uključujući i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, moraju biti u funkciji očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, piše u ovom dokumentu.
Parlament traži od Vlade Srbije da sa EU utvrdi da njena misija ne može dochi na Kosovo bez adekvatne odluke Saveta bezbednosti UN.
Predloženo je da će svi akti proglašenja i priznanja nezavisnosti Kosova, kao i sve aktivnosti u međunarodnom okruženju koje bi proisticale iz tih akata, biti proglašeni ništavnim i protivnim ustavnom poretku Republike Srbije.
Posebno će se preispitati diplomatski i svi drugi odnosi sa državama koje eventualno priznaju nezavisnost Kosova.
U rezoluciji je navedeno i da Skupština proglašava vojnu neutralnost Srbije u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma.
Predlog rezolucije o Kosovu koju je podneo državni pregovarački tim podržaće Demokratska stranka, Demokratska stranka Srbije, Socijalistička partija Srbije i stranke manjina, dok je Liberalno-demokratska partija saopštila da je rezolucija za njih neprihvatljiva. Srpska radikalna stranka i G17 plus najavile su da će stav o rezoluciji izneti u sredu na sednici parlamenta.
XS
SM
MD
LG