Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Papa pozvao na mir u svetu


Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Benedikt XVI pozvao je danas na mir u svetu i pronalaženje pravednog rešenja za sukobe u Iraku, na Bliskom istoku, u Avganistanu i Africi.
"Neka ovaj Božić bude dan radosti, nade i mira za sve ljude", poručio je papa u tradicionalnoj božićnoj poruci "urbi et orbi", koju je pročitao pred hiljadama vernika okupljenih na Trgu svetog Petra u Rimu Benedikt XVI je upozorio da "etničke, verske i političke tenzije, nestabilnost, rivalstvo, neslaganja i svi oblici nepravde i diskriminacije uništavaju mnoge zemlje iznutra i narušavaju međunarodne odnose".
On je u svojoj poruci posebno pomenuo Darfur, Somaliju, Demokratsku Republiku Kongo, Eritreju, Etiopiju, Irak, Liban, Svetu zemlju, Avganistan, Pakistan, Šri Lanku i Balkan, kao i "sve druge krize na koje su često zaboravlja".
Papa je posebno ukazao na položaj "najranjivijih" članova društva, koji su često žrtve sukoba i terorizma - žena, dece, starih osoba, iseljenika i izbeglica.
Poglavar Rimokatoličke crkve pozvao je na očuvanje prirodne sredine, upozorivši da su mnoge nesreće izazvane njenim narušavanjem.
XS
SM
MD
LG