Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nagrada "Zoran Mamula" saradniku RSE


Radio-televizija B92 je šestu godinu za redom dodelila nagradu za posebna dostignuća u novinarstvu "Zoran Mamula". Ovogodišnji dobitnik je Dejan Radulović, dokumentarista TV Avala i saradnik Radija Slobodna Evropa.

Nagrađena reportaža “Slučaj Singer” traži odgovor na pitanje kako je u oktobru 1991. stradao 20-godišnji vojnik Siniša Stanojlović - Singer i zašto je vojska godinama skrivala istinu.

Reportaža “Slučaj Singer” je priča o vojniku koga je u oktobru 1991. iz nehata ubio drug iz kasarne dok su čistili oružje. Vojska međutim, više od deceniju i po krije istinu o tom događaju i porodici stradalog vojnika je saopšteno da je poginuo u borbi.

Laureat nagrade Dejan Radulović kaže da mu je žao što slučaj Singer nije dobio epilog.

"Žao mi je što slučaj vojnika Singera nije završen do kraja i što vojska nije ni danas porodici rekla na koji je način Siniša Stanojlović Singer, kako smo i nazvali priču, stradao tih nesrećnih godina kada se bivša Jugoslavija raspadala."

"Reportaža sadrži sve elemente čiste novinarske forme," stoji u saopštenju žirija, koji je preslušao tridesetak pristiglih radova. Među njima je, za razliku od prethodnih godina, dominirala forma radio-reportaže.

Nagrada "Zoran Mamula" prvi put je dodeljena 21. decembra 2002. Dodeljuje se radijskom novinaru koji je, prema mišljenju žirija, najbolje odgovorio zahtevima jedne od tri radijske forme: reportaže, izveštaja ili intervjua.

Novinar Zoran Mamula, jedan od osnivača i simbola Radija B92, preminuo je decembra 2001. godine u 37. godini života.

XS
SM
MD
LG