Dostupni linkovi

Savet bezbednosti: bez saglasnosti o Kosovu


Savet bezbednosti
Savet bezbednosti

Savet bezbednosti UN-a u sredu je bez zaključaka završio raspravu o Kosovu. EU i SAD ocenili da su novi pregovori o statusu Kosova nepotrebni. Rusija zatražila nastavak pregovora.

Savet bezbednosti UN nije danas doneo nikakve zaključke u vezi sa pitanjem budućeg statusa Kosova, izjavio je u sredu šef italijanske diplomatije Masimo D'Alema, čija zemlja ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti UN. D'Alema je rekao da je na današnjem sastanku o Kosovu preovladalo mišljenje da "bezbednost stanovništva, ljudska prava i prava manjina, ekonomski i socijalni razvoj moraju biti u fokusu" budućih aktivnosti Saveta bezbednosti UN u vezi s Kosovom. D'Alema je rekao da su članice Saveta pozvale sve strane da očuvaju mir i da se uzdrže od akcija koje bi mogle da ugroze stabilnost u regionu, podsetivši da su se tokom pregovora bezuslovno obavezale na to.

Na sastanku, koji je bio zatvoren za javnost, istaknuto je da je EU "izrazila spremnost da preuzme odgovornost i da igra vodeću ulogu u primeni rešenja budućeg status Kosova i jačanju stabilnosti u regionu", rekao je D'Alema. ON E rekao da je Unija donela odluku o razmeštanju svoje misije na Kosovu prošle nedelje i da su sve članice EU u Savetu bezbednosti UN danas rekle da je "to pre svega evropsko pitanje i da je Unija spremna da preuzme odgovornost". Dodao je da će misija UN biti zamenjena na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244.
EU i SAD: Rešenje statusa Kosova nije presedan

Evropska unija i SAD smatraju da je "mogućnost pregovora" u slučaju Kosova iscrpljena i da novi pregovori o budućem statusu Kosova ne bi doneli ništa novo, izjavio je u sredu belgijski ambasador u UN Johan Verbeke.
"Mogućnost za pregovorno rešenje je iscrpljena", navodi se u zajedničkom saopštenju EU i SAD, koje je novinarima pročitao
Verbeke posle sednice Saveta bezbednosti UN o pitanju Kosova. On je dodao da je "jasno da novi pregovori u ovom ili nekom drugom obliku ne bi doveli do napretka".
SAD i EU smatraju i da je status kvo na Kosovu "neodrživ" i da se mora ići dalje u nalaženju rešenja. "Savet nije u poziciji da se dogovori o sledećem koraku... Žalimo zbog toga, ali smo spremni da preuzmemo našu odgovornost. Mi ćemo sarađivati sa EU i NATO, na mudar i koordinisan način u cilju rešenja za Kosova", rekao je belgijski diplomata. Verbeke je dodao da je EU spremna da ima veću ulogu u rešavanju budućeg stausa Kosova i da nastavi civilno prisustvo u cilju unapređenja ljudskih prava i razvoja.
U saopštenju EU i SAD se dodaje i da su "dve strane (Beograd i Priština) iznele činjenice koje su potvrdile nepomirljive statove o
suštinskom pitanju o suverenitetu". Rešenje statusa Kosova jeste slučaj sui generis i nije nikakav presedan, naglašava se u saopštenju koje je Verbeke pročitao u prisustvu svojih kolega iz SAD, Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije i Portugala, koji predsedava EU.
Čurkin: UN moraju poništiti eventualnu nezavisnost

Vitalij Čurkin
Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin izjavio je u sredu u Njujorku da treba nastaviti pregovore o Kosovu i da UN moraju poništiti eventualno jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova. "Verujemo da pregovori mogu da se nastave i da mogu da proizvedu ishod koji bi bio prihvatljiv obema stranama što bi očuvalo stabilnost na Kosovu i na Balkanu", rekao je Čurkin novinarima u Njujorku.
On je takođe rekao da UN treba da ponište "svaki jendostrano proglašenje (nezavisnosti) izvan granica međunarodnog prava i Rezolucije 1244". "Rusija neće priznati jednostrano proglašenje nezavisnosti, mogu vas uveriti da će veliki broj zemalja u ovoj zgradi imati veoma negativan stav. Da ponovim, to bi bilo u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 i UN treba da zauzmu stav prema takvom proglašenju", kazao je Čurkin.

On je rekao da je Rusija predložila plan koji bi pomogao usredsređivanju da se učini napredak na Kosovu, uključujući i napredak u pregovorima. "Naš stav je bio konstruktivan, zasnovan na Rezoluciji 1244 i u interesu obe strane... Verujemo da je put delovanja koji bi bio izvan međunarodnog prava, bio štetan ne samo za Beograd već i za Prištinu", ocenio je ruski ambasador.
Kada je reč o razmeštanju misije EU na Kosovu, Čurkin je ocenio da je za to potrebno odobrenje Saveta bezbednosti UN.
I Koštunica i Jeremić zatražili nastavak pregovora
Srpski premijer Vojislav Koštunica ponovo se večeras u Njujorku založio za nastavak pregovora o statusu Kosova i istakao da Srbija neće prihvatiti nezavisnost te pokrajine.
"Srbija je na sednici Saveta bezbednosti UN snažno i odlučno branila svoj teritorijalni integritet i suverenitet i osnovne principe na
kojima počiva međunarodni poredak", rekao je Koštunica novinarima u Njujorku posle sednice Saveta bezbednosti. On je istakao da Srbija ne radi samo u svom interesu, već i u interesu mira i stabilnosti u svetu.
"Imamo Rezoluciju 1244, ona je validna i dok ne bude zamenjena novom rezolucijom, biće na snazi", rekao je Koštunica i istakao da će svako jednostrano proglašenje ili takozvano koordinisano proglašenje nezavisnosti biti proglašeno ništavnim i da će Kosovo za Srbiju ostati deo njene teritorije. On je takođe ponovio protivljenje razmeštanju misije EU na Kosovu zato što bi to bilo kršenje Rezolucije 1244. "Moram da kažem da će svako jednostrano proglašenje nezavisnosti dovesti UN u veliku krizu. Mir i stabilnost su do sada počivali na Povelji UN, a ako je dovedemo u pitanje, onda ulazimo u novo doba", rekao je Koštunica.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić je rekao da će Srbija iskoristiti sva zakonska, diplomatska i ekonomska sredstva u slučaju
jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, ali i ukazao da neće doprineti destabilizaciji. "Srbija je demokratska zemlja, snažno posvećena primeni zakona. Balkanu treba mir, integracija u EU", rekao je Jeremić. Povodom pojavljivanja nekih radikalnih grupa koje pozivaju na sukobe, Jeremić je rekao da srpske vlasti neće tolerisati nikakve oružane grupe osim zvaničnih snaga bezbednosti.
Sejdiu: Prihvatljiv jedino Ahtisarijev predlog
Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je u sredu pred Savetom bezbednosti UN da su za status Kosova jedina prihvatljiva rešenja nezavisnost i predlog međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija.
Sejdiu je, obraćajući se Savetu bezbednosti UN, rekao da je posle 15 meseci pregovora o budućem statusu Kosova, izaslanik UN Marti Ahtisari zaključio da posle nasilnog raspada bivše Jugoslavije i tragičnih događaja 90-tih godina ne postoji nijedna mogućnost da Kosovo i Srbija ostanu u istoj državi.

Sejdiu je istakao da su predstavnici Kosova, zato što u Savetu bezbednosti UN nije bilo saglasnosti, prihvatili da učestvuju u dodatnim pregovorima sa Beogradom o statusu, koji nisu uspeli. On je ocenio da plan Martija Ahtisarija predstavlja dobru osnovu da se ide napred."Mi smo spremni i opredeljeni da obezbedimo njegovo potpuno ostvarivanje. Spremni smo da ostvarimo sve mere koje je Ahtisari predložio da bi zaštitio manjinske zajednice", rekao je Sejdiu.
XS
SM
MD
LG