Dostupni linkovi

EU šalje civilnu i policijsku misiju na Kosovo


Šefovi država ili vlada Evropske unije smatraju da bi Unija trebala preuzeti glavnu ulogu u okončanju procesa vezanog za status Kosova, a da bi Srbiji trebalo dati mogućnost da dobije status kandidata za članstvo u EU-u po ubrzanoj proceduri. Evropski su lideri u Brusselsu istakli da će savjet sigurnosti UN-a raspravljati o ovome pitanju i podvlači da je EU spremna igrati glavnu ulogu u jačanju stabilnosti u regiji.
"Mirna i prosperitetna Srbija, potpuno integrirana u evropsku porodicu naroda, važna je za stabilnost regije. U tom pogledu Srbija se ohrabruje da ispuni sve neophodne uvjete kako bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju bio brzo potpisan. Vijeće ponavlja svoje uvjerenje da s obzirom na značajan institucionalni kapacitet Srbije, njen put ka EU, uključujuæi i status kandidata, može biti ubrzan", piše u nacrtu dokumenta.
Evropsko vijeće je saglasno sa stavovima generalnog sekretara UN-a da je status quo za Kosovo neodrživ. Naglašena je neophodnost da se krene ka rješenju za Kosovo koje je preduvjet za regionalnu stabilnost. Takvo rješenje bi omogućilo demokratsko, multietničko Kosovo opredijeljeno za pravnu državu, zaštitu manjina i kulturno i vjersko naslijedje", smatraju evropska 27-morica.
XS
SM
MD
LG