Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Slika Crne Gore u evropskom ogledalu


Olli Rehn, arhivski snimak

Doris Pak je izjavila kako Crna Gora neće biti spremna da podnese zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji tokom prve polovine naredne godine, što je u Podgorici izazvalo mnoštvo reakcija.

Evropski parlament bi trebalo u četvrtak da ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore i Evropske unije i da usvoji rezoluciju u kojoj je pohvaljen dosadašnji napredak Crne Gore, ali i istaknuti brojni nedostaci među kojima su izostanak borbe protiv korupcije i zavisno pravosuđe.

„Potrebna je hitna akcija da se ostvare konkretni opipljivi rezultati“, rekao je evropski komesar za proširenje Oli Ren, tokom jučerašnje debate Evropskog parlamenta kada je većina učesnika pozitivno ocijenila napredak Crne Gore, odnosno donošenje Ustava, potpisivanje sporazuma, odnose sa susjednim zemljama i konstruktivan pristup kosovskom problemu. Evropski parlament ratifikovaće danas Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore Evropskoj uniji za šta je potrebna saglasnost svih 27 zemalja članica Evropske unije. Najavljeno je i usvajanje rezolucije kojom se pozitivno ocjenjuje dosadašnji napredak Crne Gore, ali i ukazuje na određene nedostatke koji se odnose na visok nivo korupcije i slabost pravosuđa. Reakcije je u Crnoj Gori naročito izazvala izjava predsjedavajuće delegacije Evropskog parlamenta za odnose za zemljama Jugoistočne Evrope Doris Pak, koja je rekla da Crna Gora neće biti spremna da podnese zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji tokom prve polovine naredne godine i da su glavni razlozi za to slaba transparentnost i administrativni kapacitet Crne Gore kao i "mnogo korupcije i loša uprava".

Sa aktuelnom vlašću nema napretka u procesu evro-integracije, a ovakvih procjena će biti sve više, ocjena je opozicionih predstavnika u skupštinskom odboru za međunarodne odnose i evropske integracije.

Predrag Popović, predsjednik Narodne stranke i član Odbora, smatra da potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ne znači mnogo dok se ne počne sa implementacijom:

„Mi smo uporno upozoravali da dok god njima vladaju organizovane kriminalne strukture koje su u sprezi sa djelovima vlasti, dok god je korupcija sastavni dio našeg života, dok god se odluke donose van institucija sistema i dok god institucije sistema služe samo kao paravan iza kojeg se kriju oni koji suštinsti upravljaju Crnom Gorom i koji su je pretvorili u privatnu državu dotle je priča o evropskim integracijama ipak sam bajka. Ništa ne znači suštinski to što smo mi potpisali sporazum dok god se ne počne sa impelmentacijom svega toga mi ćemo biti na repu zbivanja evropskih i trpjećemo posljedice ovakvog režima. Da li će se šta mijenjati na tom planu vidjedjećemo, ali dok god je ova garnitura na vlasti nijesam optimista da će to, ne ići brže, nego se bojim i krenuti s mrtve tačke“.

Branko Radulović, potpredsjednik Pokreta za promjene i zamjenik predsjedavajućeg Odbora za evro-integracije, smatra da su dosadašnje reakcije bile pozitivnije nego što bi to realno trebalo da budu jer ih je evropska komisija donosila na osnovu Vladinih izvještaja:

Ocjena gospođe Pak je početak realnog ocjenjivanja stanja u kom se nalazi crnogorsko društvo, na šta smo mi iz Pokreta za promjene i u Odboru za međunarodne odnose i evropske integracije davno ocjenjivali. Takvih ocjena biće sve više i biće sve negativnije, zato što kako se budemo kandidovali za članstvo u Evropskoj uniji i kada budu njihovi analitičari više vremena provodili ovdje i detaljnije upoznavali naše faktičko stanje, tada će oni biti sve više i više negativniji. Naime, dosadašnje ocjene pa i ocjena Evropske komisije bile su na osnovu onga što su izvjestili naša administracija, a ne nikako na osnovu onoga što su oni analizirali“.

U međuvremenu je reagovala Gordana Đurović, potpredsjednik crnogorske Vlade koja je rekla da nije ni planirano da Crna Gora u prvoj polovini naredne godine dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji već da samo aplicira. Miodrag Vuković, predsjednik skupštinskog Odbora za evro-integracije i funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista, poziva na odgovoran odnos prema ovakvim ocjenama:

„Izjava je ozbiljna, na nama je da se prema istoj postavimo na jedan odgovoran način. Komunikacija sa Evropom mora biti zajednička inače onda mi imamo problem kod sebe koji nije sadržajan ni u izjavi Doris Pak ni bilo koga drugog evropskog zvaničnika. Mi s jedne strane imamo strukturu koja se nosi na odgovoran način sa ovom, ovakvom i jedinom Crnom Gorom i s druge strane, strukturu kojoj su politika i stavovi bazirani na onom nevjerovatnom principu - što gore to bolje“.

  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG