Dostupni linkovi

Zatražena obustava postupka protiv SiCG


Ministar vanjskih poslova BiH, Mladen Ivanić, potvrdio je da je od Međunarodnog suda pravde u Hagu zatražio privremenu obustavu postupka u tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore. Ivanić je zatražio da se usmena rasprava u ovom sporu, zakazana za kraj februara iduće godine, odgodi do odluke Ustavnog suda BiH o zahtjevu člana državnog Predsjedništva Borislava Paravaca da se proglasi nezakonitom:

“Ja sam dobio pismo od gospodina Paravca i to je zahtjev člana Predsjedništva.”

Bh. zastupnik u tužbi protiv Srbije i Crne Gore za agresiju i genocid, Sakib Softić, naglašava da je on jedini ovlašten za komunikaciju sa Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Zbog toga moguće je da Ivanićev zahtjev uopšte neće biti razmatran, tvrdi Softić:

“Ne vjerujem da će - i ukoliko bude predmet nekog razgovora ili neke rasprave - proizvesti bilo kakvu negativnu posljedicu za nas kao tužioce u ovoj stvari. Smatram da će i ovaj pokušaj tužene strane da koristeći svoje eksponente u BiH opstruira postupak doživjeti neuspjeh.”

Softić tvrdi da je ovim zahtjevom ministar vanjskih poslova BiH prekoračio je svoje nadležnosti, ali i Ustav BiH:

“S obzirom da je opšte poznato da je BiH kao članica Ujedinjenih nacija potpisnica, između ostaloga, i Statuta Međunarodnog suda pravde, a u Statutu Međunarodnog suda pravde stoji ko zastupa jednu državu u sporu pred Međunarodnim sudom pravde. Međutim, jedno takvo pitanje, s obzirtoma na stanje političkih odnosa u BiH, ne vjerujem da će biti uopšte razmatrano."

Pravni savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH, Slobodan Radulj, tvrdi da Mladen Ivanić kao ministar vanjskih poslova ima određena ovlaštenja da nastupa u ime države:

“Mladen Ivanić kao ministar inostranih poslova je učinio to na bazi nekoliko odluka i zaključaka Narodne skupštine, koja osporava da tužbu BiH. I, također, on je postupio po tome što je i gospodin Paravac pismenim aktom obavijstio gospodina Ivanića i tražio od njega da kao predstavnik BiH, znači kao ministar inostranih poslova, diplomatskim putem o tome obavijesti Međunarodni sud pravde u Hagu. On nije nijedan akt učinio da on, recimo, čak je mogao i to, da zatraži obustavu cijelog postupka. On to nije uradio. On je rekao samo da se obustavi dok Ustvani sud ne riješi to pitanje.”

Za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Sulejmana Tihića, inicijative Paravca i Ivanića su politički pritisci koji se ponavljaju već godinama i koji neće uticati na konačnu odluku Suda u Hagu:

“Svi prigovori, pa i ovi prigovori o kojima govore gospoda Paravac i Ivanić, su već razmotreni na Sudu, razmotreni su u okviru sjednica Predsjedništva, 27. i 59. sjednice Predsjedništva u novom sazivu, i odbijeni. Smatram da ima toliko dokaza da Međunarodni sud prvade usvoji tu presudu i svaki dan, evo vidite, kroz predmete koji se vode pred Haškim tribunalom za suđenje ratnim zločincima izalaze novi dokazi o učešću susjedne države. Iako mislim da je neodgovorno od ministra vanjskih poslova - jer on, ipak, govori u ime države kao ministar vanjskih poslova - da daje izjave u smislu odgađanja rasprava. On nema pravo na takve izjave i time devalvira i sebe i svoj položaj.”
XS
SM
MD
LG