Dostupni linkovi

2005: Volga odlazi u povijest


Tvornica automobila "Gorki" , danas u privatnom vlasništvu jednog od ruskih tajkuna objavila je da prestaje proizvodnjom ovih vozila. Volgi su dani odbrojani, iako će s ruskih ulica nestajati postepeno u iduće dvije godine. Oleg Gamov glasnogovornik tvornice:

"Glavni dioničari su ocijenili da je vozilo zastarilo, i to ni za koga nije tajna. Proizvodnja ipak neće odmah stati , jedan odredjeni broj će ih biti proizveden i tijekom slijedeće dvije godine."

Volga se na tržištu pojavila 1956. Prostrani automobil sa jakim motorom uskoro je postao naj auto i broj "jedan" među komunističkim dužnosnicima. Nova varijanta se pojavila 1970 i taj je model zadržan do današnjeg dana uz neke manje izmjene.

Volga je zadržala popularnost među srednjim kadrom državnih funkcionara i poslovnih ljudi, čak su je od milja zvali ruski "Mercedes" . Iako ju je posljednjih desetljeća u Rusiji pomalo zamjenjivala jeftinija varijanta automobila Ziguli, ili nama poznatija pod izvoznim imenom "Lada", Volga je ostala popularna među građanima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i sam je vlasnik Volge iz 1956. a tijekom rusko američkog summita prošle godine, Putin je dopustio Georgu Bushu da provoza Volgu oko predsjedničke rezidencije u blizini Moskve. Sergej Overčenko je taksist vozi Volgu 3100.

"Radim kao vozač i stalno sam u automobilu. Ova Volga hrani moju obitelj. Siguran sam da me neće iznevjeriti. Ona je poput tenka".

Prodaje Volge od sloma Sovjetskog Saveza stalno opada, a zamjenjuje je jeftiniji i ekonomičniji automobili iz Kine, Japana ili Južne Koreje. Renault je u travnju otvorio tvornicu blizu Moskve koja bi godišnje trebala proizvesti i oko 60.000 vozila, a Toyota uskoro otvara svoju tvornicu u blizini Sant Peterburga. Sa cijenom od 7.000 dolara za osnovni model i reputacijom da je pokvarljiva roba, Volga je za prosječnog Rusa ipak preskupa. Aleksandar Rubin je svoju Volgu kupio na kredit prije 15 godina i još je vozi.

"Volga se stalno kvari, motor je u lošem stanju, i svaki mjesec dolijevam u motor oko litru ulja. Dobro je što je prestaju proizvoditi. Volga će ostati simbol jednog vremena. No ona je jednostavno loš automobil".

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG