Dostupni linkovi

Lansiran prvi satelit europskog navigacijskog sustava


Satelit je lansirala ruska raketa Sojuz, a do konačnog odredišta - orbite koja se nalazi 23.200 km iznad Zemlje trebao bi stići nakon 14 sati leta. Kad stigne do krajnjeg odredišta satelit će testirati nove tehnologije. Naime, na njemu se nalazi i najtočniji atomski sat ikad poslan u svemir. Glavni direktor programa Silvai Loddo prigodom današnjeg lansiranja satelita.

"Teško je zamisliti bolji početak ovog programa. Dobili smo signal iz orbite, sve je savršeno. Željeli bismo ovakav standard zadržati"

Francuski ministar vanjskih poslova Philippe Douste-Blazy rekao je povodom lansiranja satelita da će sustav Galileo "osigurati neovisnost Europske unije":

"Europa se oprema svojim prvim satelitskim navigacijskim sustavom koji će osigurati neovisnost u industrijskim i znanstvenim pitanjima."

Do 2010. u orbitu bi trebalo biti poslano ukupno 30 sličnih satelita, čiji je vijek trajanja oko 20 godina. Projekt je stajao 3,6 milijardi eura, i to je europski odgovor na projekt što ga je pokrenula američka vlada - Global Positioning System (GPS). Za razliku od GPS-a, Galileo će se upotrijebiti isključivo u civilne svrhe. Kad bude u potpunosti operativan, Galileo bi trebao omogućiti točno pozicioniranje na Zemljinoj površini s pogreškom od desetak centimetara, dok američki GPS dopušta pogrešku od desetak metara.
XS
SM
MD
LG