Dostupni linkovi

Sportska politika, a ne politika u sportu


Amel Mekić jedan je od najuspješnijih bosanskohercegovačkih džudista. Trijumfom na Svjetskom kupu i osvajanjem zlatne medalje, ostvario je svoj najbolji rezultat u 2005. godini i, uz peto mjesto na svjetskom prvenstvu, najbolji rezultat u karijeri. Iza njegova uspjeha, nažalost, ne stoji država, koja ni 10 godina nakon rata nije zakonom uredila pitanje sporta na razini BiH. Amel, govoreći o potrebi donošenja zakona, kaže:

“Ne znam tačno od kojeg problema da krenem. Znači, nemamo u jednom smislu potporu koja nam može pomoći da postignemo vrhunske rezultate. Fali nam, svakoj reprezentaciji ne samo u džudu, jedan tim koji će raditi. Ako želimo vrhunske rezultate, moramo se vrhunski posvetiti sportu. I krajnje je vrijeme da se donese zakon o sportu i da napokon BiH ima jednu instituciju koja će moći podržati sport.”

Zastupnik u Parlamentu BiH Tihomir Gligorić kaže da postoji spremnost Parlamenta da se donese jedna takav zakon. A na naš upit zašto to nije učinjeno proteklih godina, odgovara:

“I ovaj zakon o sportu jeste bio problem zato što je sport Ustavom definisan kao entitetska nadležnost. Istovremeno smatram da, i pored te činjenice, spremnost koja postoji da se donese taj okvirni zakon ili zakon o sportu jeste nešto što je veliki napredak.”

Jedan od najozbiljnijih pokušaja bio je nacrt zakona koji su pripremili i Parlamentu uputili Olimpijski komitet BiH i Nogometni savez BiH. No, taj nacrt nije dobio potporu. Predsjednica Komiteta, Nađa Avdibašić - Vukadinović:

“Mi smo imali dobre namjere da se u korist sportaša nešto uradi, jer više je nedopustivo zaista da sportisti i sport žive u ovakvom ambijentu bosanskohercegovačkom.”

Na izradi zakona sada radi ekspertni tim koji je formiralo Ministarstvo civilnih poslova BiH. Članovi tim kažu da žele osigurati tekst koji će biti usvojen i koji će strateški odrediti razvoj sporta. Kopredsjedatelj ekspertnog tima Mustafa Demir:

“Dosta smo hendikepirani - i mi svi dosadašnji predlagači zato što možda idemo od krova, jer nismo usvojili strategiju razvoja sporta BiH. Da smo imali taj dokument i da imamo taj dokmenu, onda bi zasigurno pravnim ekspertima bilo vrlo lako da pravno uobliče kako i na koji način realizirati te naše zaključke.”

Nebojša Švraka, ispred Sekretarijata za omladinu i sport Vlade RS-a, kaže da je ekspertni tim uradio dosta toga, no smatra da je put do donošenja državnoga zakona mogao biti i brži:

“Mi smo u RS-u, kad je sport u pitanju, mnogo bolje organizovani nego u Federaciji. Prvo, mi imamo Zakon o sportu. Da je slučajno Federacija imala svoj zakon o sportu, jedinstven ne deset zakona, ja vam tvrdim da nikakvih problema ne bi bilo i da bi taj zakon mnogo, mnogo prije došao na svjetlo dana.”

Slaven Kovačević, Saveza dizača tegova BiH, kaže da sportski radnici očekuju zakon kako bi se uredili odnosi koji trenutačno vladaju u BiH:

“Nezamislivo je da BiH može načiniti stvarni napredak u sportu s postojećim ustavnim aranžmanima, te višestrukošću vlada. I odmah se nudi odgovor: neophodno je da sport u BiH prati opšte političke i ustavne izmjene vezane za prijenos nadležnosti s entiteta na BiH.”

Izet Radžo, predsjednik Hrvačkog saveza BiH:

“Amerima, mekićima ističe pješčani sat i mi toga nismo svjesni. I jako puno nam odlazi kvaliteta. Prema tome, gospodo ministri, vi ste najodgovorniji što od 1997. do 2006. godine ova priča ide kako ide.”

Predsjednica Olimpijskog komiteta BiH, Nađa Avdibašić - Vukadinović, poručuje predstavnicima vlasti da BiH treba sportska politika, a ne politika u sportu:

“Dajte da vidimo kako izaći iz ćorsokaka, dajte da se urazumimo zaista upravo radi mekića. I hoćemo da spriječimo ono što će se vrlo brzo desiti -desit će se da u Pekingu, ako budemo ovako kilavo išli sa zakonom o sportu, sportisti zbog jednog banalnog razloga neće moći nastupiti.”

Glavni tajnik Olimpijskog komiteta BiH, Sejdalija Mustafić:

“Mene ovdje interesuje samo tajming - da li ćemo to dobiti u januaru, februaru, vrlo je važno. Uz ovaj zakon, koji će biti osnovni zakon, tek treba da se donose drugi podzakonski akti. Ako uspijemo za narednu 2007. godinu da i ove zakone donesemo, to je strašno dug rok. Mi toga nismo svjesni, ja govorim realno.”

Za sada se samo zna sadržaj budućega okvirnog zakona o sportu BiH. Nebojska Švraka, Sekretarijat za omladinu i sport Vlade RS-a i član ekspertnog tima za izradu zakona:

“Opšte odredbe, osnovna načela - to je sadržaj - prava i obaveze sportista, organizacije u oblasti sporta, sportske organizacije, sportske organizacije kao udruženja, sportska društva, granski sportski savezi ,Olimpijski komitet, stručna i druga udruženja, sportske priredbe, učeničke i studentske aktivnosti, sportske aktivnosti invalidnih lica, sportsko - rekreativne, masovne i tradicionalne aktivnosti, sportski objekti, opšti interesi u oblasti sporta BiH.”

Dragan Vikić, Karate savez BiH:

“Znate li vi, gospodo, da smo mi po rezultatima iz Albanije? Znate li vi, gospodo, da mi nemamo koga na ino-takmičenjima da gledamo? I ako imamo, imamo pojedince iz nekih sportova, jer kolektivni sport nijedan nemamo još mogućnosti nigdje da vidimo, jer ne može da prođe. Prema tome, dok se vi natežete oko tih zakona, naši sportaši odlaze, propadaju. Imate li vi pravo, gospodo, da uništavate ovu omladinu, sportsku omladinu? Moram i ovo da kažem: mi smo taoci politike, nažalost, i nećemo zadugo mi izaći na zelenu granu. Ali zato dajem jedan prijedlog sportašima, olimpijcima: dignite, gospodo, glas, tražite ono što vas sljeduje - da vas vrijeme ne bi pregazilo.”
XS
SM
MD
LG