Dostupni linkovi

Usvojen sporazum o dvojnom državljanstvu


Predsjedništvo BiH usvojilo je Sporazum o dvojnom državljanstvu između BiH i Republike Hrvatske. Prema riječima člana Predsjedništva Sulejmana Tihića, njegovo zvanično potpisivanje očekuje se uskoro:

“To je sukladno odredbama Dejtonskoga sporazuma o ugovorima o dvojnom državljanstvu sa susjednim zemljama i oni su tu, što se tiče sadržaja, ujednačeni - znači, ono što je bilo sa Srbijom i Crnom Gorom. Odredili smo da to potpiše predsjedavajući Ivo Miro Jović ili, pak, ministar civilnih poslova, zavisno od nivoa i ranga koji će biti s druge strane.”

Tihić je dodao da je Predsjedništvo također produžilo mandat Misiji evropske policije u BiH za još dvije godine.

Sumirajući rezultate koje je BiH postigla u 2005. godini, kao najznačajnije Tihić je izdvojio usvajanje reforme odbrane, te početak razgovora sa Evropskom unijom o procesu stabilizacije i pridruživanja.

O očekivanjima za narednu godinu, član Predsjedništva BiH kaže:

“Očekujemo, ako Bog da, potpisivanje sporazuma o zaključenju ugovora o pridruživanju s Evropskom unijom i da BiH postane kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. Očekujemo da budu uhapšeni ratni zločinci i da BiH bude primljena u Partnerstvo za mir i da se implementiraju ostali dijelovi reforme odbrambenog sistema, kako bismo 2008. godine postali članica NATO-a. To je sasvim realno ako budemo išli ovim tempom i na ovaj način kako smo to zacrtali u reformi odbrambenoga sistema.”

Prema Tihiću, naredna, 2006. godina, iako izborna, mogla bi biti godina ekonomskog napretka, čemu će doprinijeti, kako je rekao, i uvođenje poreza na dodatu vrijednost.
XS
SM
MD
LG