Dostupni linkovi

Okončan tridesetogodišnji oružani sukob


Na taj način je okončan oružani sukob u toj pokrajini, u kojem je od 1976. godine poginulo više od 15.000 ljudi. Raspušteni članovi pobunjeničkog pokreta su amnestirani, uz novčanu nadoknadu i obećanje vlade da će im pomoći da nađu posao.

"U ime boraca Pokreta za slobodni Aceh, imam čast objaviti da su naše snage raspuštene. Predali smo oružje sukladno ranije potpisanom sporazumu s vladom i ostajemo vjerni svojoj obvezi da ga provedemo i poštujemo njegove odredbe", objavio je na svečanosti u Banda Acehu, jedan od bivših pobunjeničkih zapovjednika Irwandi Yusuf.

Predsjednik Indonezije, Susilo Bambang Judhojono, izjavio je ovom prigodom da je mir u Acehu, ključan za obnovu te oblasti:

"Nadam se da će mirovni proces ovdje u Acehu biti trajan i uspješan i donijeti stabilnost koja je neophodna da bi se proveo proces obnove."

Sporazumom, potpisanim polovicom augusta ove godine u Helsinkiju, vlada i pobunjenici su okončali tridesetogodisnji rat koji je odnio na hiljade života. Jedan od glavnih poticaja za uspostavu primirja bio je i prošlogodišnji tsunami koji je gotovo potpuno razorio priobalne dijelova ove pokrajine, na sjeveru otoka Sumatra.

Oko 3.000 bivših gerilaca predalo je oružje polovicom ovog mjeseca, a njihovo je razoružanje pratila promatračka misija Evropske unije. Indonezijska vlada je objavila amnestiju za pobunjenike, povukla glavninu vojske iz Aceha i doznačila bivsim gerilcima oko 100 miliona dolara koji bi trebali osigurati poticaj za otvaranje novih radnih mjesta.
XS
SM
MD
LG