Dostupni linkovi

Spremni ili ne, PDV dolazi


Uvođenje poreza na dodatu vrijednost jeste rizičan, radikalan korak, ali PDV je neophodan kako bi se poreski sistem Bosne i Hercegovine izjednačio sa svim zemljama u okruženju, ali i Evropi, ocjena je predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Adnana Terzića. Institucije BiH, a posebno Uprava za indirektno oporezivanje, su apsolutno spremne za uvođenje PDV-a od 1. januara:

“Najavljuju se kolapsi, najavljuju se haosi, najavljuju se ogromna poskupljenja, najavljuje se propast poslovnih subjekata u BiH i mi definitivno, evo i danas, podvlačimo da od toga neće biti ništa.”

Tek, u prvih nekoliko mjeseci PDV će se sasvim sigurno negativno odraziti na standard. Određena poskupljenja će uticati na kupovnu moć građana:

“Međutim, efekti koje mi očekujemo u prvih pola godina će jasno i precizno pokazati koliko beneficija će ovaj sistem donijeti i koliko će to, ustvari, to imati pozitivnih uticaja na standard građana u BiH. Kad govorim o standardu, onda u prvom redu mislim na standard onih koji spadaju u kategoriju siromašnih.”

Sa PDV-om poslovni ambijent BiH postat će konačno privlačan i za strane investicije, kaže Terzić. Razgovarao je i sa proizvođačima, pogotovo osnovnih životnih namirnica, kako se situacija ne bi iskoristila za ostvarivanje ekstra profita:

“Vidjet ćete, prvih dana januara, možda i u cijelome januaru, da će biti vrlo malo poskupljenja i da će poskupljenja biti ustvari realna - ono što se zbilja mora uraditi.”

Rast cijena nakon uvođenja PDV-a pratit će i monitoring tim, i Terzić poručuje da će država provoditi najstrožije sankcije prema onima koji budu ostvarivali ekstra profite.

Guverner Centralne banke BiH, Kemal Kozarić, je optimista - sistemski porez, odnosno PDV dugoročno će donijeti korist svim građanima BiH:

“Ovo je jedan veliki doprinos u borbi protiv sive ekonomije, koja je danas u BiH između 30 i 35 posto po našim procjenama, a po nekim procjenama USAID-a čak 50 posto. S druge strane, ovo je jedan stimulativan porez za izvoznike, znači oni imaju pravo na povrat kompletnog PDV-a za izvoz, a destimulativan je za uvoznike jer oni moraju odmah kod uvoza plaćati kompletan PDV. Također, on je vrlo izdašan - i evo same procjene da će negdje cirka 500 miliona biti više prihoda po ovom osnovu, što dovoljno govori da će država imati načina, dakle socijalne programe, da vrati onima koji budu ugroženi na ovaj način.”

Iz Centralne banke je najavljeno također da se, zbog lakše trgovine, već pripremaju nove kovanice od 5 pfeninga i pet konvertibilnih maraka, koje će biti u opticaju od 5. januara.

Iz Državne granične službe BiH, direktor Vinko Dumančić, povodom uvođenja PDV-a kaže da će DGS biti na visini zadatka, da će spriječiti nelegalan uvoz roba u BiH na svim graničnim prijelazima, te na graničnoj liniji dugačkoj 1700 km.

Pak, da li će doći do eksplozije cijena, pitanje je koje se stalno ponavlja prije 1. januara u BiH. Odgovara Ibrahim Tirak ispred Ministarstva za vanjsku trgovinu:

“Ne može doći do eksplozije cijena. Ja uvečer ne volim upaliti televiziju zbog te priče. Ne može. Je li to 17 ili nije. Ništa ne bi trebalo preći 17 posto.”
XS
SM
MD
LG