Dostupni linkovi

Beogradska čajanka


Iako je specijalni tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević bio decidan u tvrdnji da podatke o osobama koje su u kontaktu sa haškim optuženicima Ratkom Mladićem i Radovanom Karadžićem poseduju i MUP Srbije i Bezbednosno-informativna agencija, u ove dve državne institucije ili demantuju ili ne žele eksplicitno da komentarišu ove navode. Pojedini beogradski dnevnici navode da se otkrivanjem osoba koje su u kontaktu sa Ratkom Mladićem ubrzava proces njegovog privođenja pravdi, te da su haški obaveštajci dobili zeleno svetlo za rad na ovom terenu. Na direktno pitanje da prokomentariše tvrdnje tužioca Vukčevića, kao i da BIA poseduje podatke o licima koja su u kontaktu sa haškim optuženicima, direktor BIA Rade Bulatović ovako odgovara:

"Pretpostavljam da je bila namera tužioca da na neposredan način upozori građane da se ljudi koji eventualno pomažu u skrivanju potencijalnih učinioca krivičnih dela čine zapravo ozbiljno krivično delo za koje je zaprećena kazna mislim i do deset godina zatvora."

Istovremeno, ministar srpske policije Dragan Jočić o navodima tužioca Vladimira Vukčevića kaže:

"Ja elemente koje tužioc Vukčević poseduje, ako ih poseduje, nemam. On to ne mora ni da da. Međutim, Ministarstvo unutrašnjih poslova što sazna, ono će sigurno sve podatke proslediti tužiocu."

Podsećamo da se prvo pojavljivanje tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, prilikom koga je obznanio informacije o osobama koje su u kontaktu sa haškim beguncima, dogodilo prilično iznenadno, na konferenciji za novinare u Specijalnom sudu. Od tada iz Haškog tribunala nije bilo reakcija na Vukčevićevu izjavu, a evo šta je tim povodom za naš program rekla portparol glavne tužiteljke Tribunala Florans Artman:

"Sad da skačem u nebo zato što ste počeli da tražite ljude koji su pod poternicom, pa nemojte da se smejemo, i sada takva izjava. Prvo, to ne bi trebalo izjaviti, mi ćemo komentarisati kad je osoba uhapšena. Kao da neko pravi kolač, pa pije šampanjac zato što je već kupio šećer, pa naravno, pa sutra ću kupiti i brašno. Nalog za hapšenje nije poziv na čaj, a ljude treba hapsiti, znači svi koji su nadležni za to da istražuju i da lociraju i vrše fizičko hapšenje, trebaju biti angažovani na tome."

Upravo kontradikrorne izjave predstavnika različitih državnih institucija kada je reč o izvršenju obaveza prema Haškom tribunalu, naročito po pitanju izručenja Ratka Mladića, ostavljaju utisak da država čini konkretnije korake u tom pravcu, zaključuje vojni analitičar Zoran Dragišić:

"Meni se čini iz svega toga da se nekakvi ili pregovori vode ili da su locirana neka mesta na kojima bi se Mladić eventualno mogao naći, pogotovo što nama svi rokovi cure i sigurno je prisutna vrlo velika nevroza kod nadležnih organa, pre svega kod Vlade Srbije, a zatim i kod onih koji treba tu odluku da izvrše operativno, dakle da se Mladić što pre pronađe i da se uhapsi i pošalje u Hag."

Naposletku, Rade Bulatović, direktor BIA, ipak decidno odbacuje navode i eksperata i medija da država pregovara o predaji haških begunaca i pre svega Ratka Mladića:

"Po saznanju BIA to nema nikakvog osnova. Znači, ništa nije tačno od toga. Ni o pregovorima, ni o rokovima, ni o datumima, sve je potpuno netačno."

RFE: Da li se smatrate odgovornim?

"Svako nosi svoj deo odgovornosti, pa i BIA."
XS
SM
MD
LG