Dostupni linkovi

Ko je bolje prošao?


Novom odlukom Vlade RS-a definisano je da osumnjičeni za ratne zločine koji se nalaze u pritvoru Haškog suda primaju mjesečna primanja u visini od dvije, a njihove porodice jedne prosječne plate zaposlenih u RS-u. Zatim, članovima porodica bit će plaćeni troškovi za dva odlaska u posjetu Ševeningenu, što uključuje povratnu avionsku kartu. Tu su i redovne đačke i studentske stipendije njihovoj djeci.

Prvi je na ovu odluku reagovao Helsinški odbor za ljudska prava RS-a. Predsjednik Branko Todorović kaže:

“Zaista, za nas je neprihvatljivo da Vlada izdvaja novac iz budžeta, koji izdvajaju svi građani kroz poreze, kroz različite vrste davanja i da dio tog novca, gdje ima svakako novca koji je prikupljen od porodica žrtava koje sada žive u RS-u, što je zaista nemoralno i skandalozno, ide porodicima ratnih zločinaca ili, u nekim slučejavima, i direktno ratnim zločincima. Šokantan čin, gdje se i domaćoj javnosti i međunarodnoj javnosti, evo da kažem, baca jedna takva uvreda u lice.”

Članice udruženja “Žene - žrtve” rata su, kako kažu, šokirane brigom Vlade RS-a za haške optuženike. Bakira Hasečić, između ostalog, navodi:

“Osuđujemo i međunarodnu zajednicu u BiH koja to ne spriječava, iako to u skladu sa svojim mandatom može, dozvoljava da vlada manjeg bh. entiteta, RS-a, plaća ratne zločince, pa se pitamo: da li je bolje biti žrtva ili ratni zločinac?”

I banjalučka organizacija ratnih vojnih invalida negoduje zbog nagrade haškim zatvorenicima. Goran Kostić kaže:

“Ispalo je da su oni prošli mnogo bolje od čestitih boraca. Evo, ja imam 290 maraka. Tim ljudima nudi se nekih 50 hiljada maraka za dobrovoljnu predaju, pa da im djeca imaju za školovanje, imaju besplatne karte za putovanje za Hag. Znači, te su porodice faktički nagrađene, dok su čestiti borci kažnjeni.”

Vlada RS-a je također predvidjela da svi oni koji se predaju dobrovoljno Međunarodnom sudu u Hagu imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć. Koji će to iznos biti, Vlada za sada ne saopštava.
XS
SM
MD
LG