Dostupni linkovi

Nezavisno Kosovo – demokratski region


Nezavisnost Kosova ne samo da će omoguciti mir, stabilnost i ekonomski razvoj Kosova, već će stvoriti i nove perspektive za evro-atlantsku integraciju čitavog regiona, izjavio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa Hashim Taci, predsednik Demokratske partije Kosova. Odnose vlasti i opozicije on opisuje kao novu političku atmosferu u godini koju karakteriše pocetak procesa izgradnje države Kosovo.

2005. godina je bila odlucujuca za pocetak resavanja politickog statusa Kosova, s obzirom da je izvrsena procena standarda a zatim su poceli pregovori na medjunarodnom nivou, izjavio je za Radio Slobodna Evropa Hašim Tači, lider opozicione Demokratske partije Kosova:

“2005. je godina procene standarda, izgradnje novih odnosa na Kosovu, stabilnosti, sigurnosti i otvaranja perspektive za izgradnju nezavisne i suverene drzave Kosova”, kaze Taci.

Demokratska partija Kosova je godinu dana u opoziciji i formirala je vladu u senci koju zove ‘Kabinet za dobro upravljanje’. Prema recima Tacija uspostavljanje novih odnosa na Kosovu, izmedju vlasti i opozicije je nova politicka i institucionalna filozofija i demokratska vrednost.

Biti u opoziciji, kaze Taci, trazi vece angazovanje jer se mora odgovoriti izazovima:

“Demokratska partija Kosova se sprema za suocavanje sa novim situacijama a Kabinet za dobro upravljanje ima kljucnu ulogu u predstavljanju platforme, ideja u odnosu prema vladinim organima, i alternativu losem upravljanju vladajuce koalicije”, kaze Taci.

Rahman PACARIZI (Priredila: Anamari REPIĆ)

Kao clan delegacije Kosova na pregovorima o statusu Taci je zadovoljan radom tima. On istice kako je najvaznije da su se lideri razlicitih politickih partija pokazali jedinstveni pred medjunarodnom zajednicom i glavnim medjunarodnim pregovaracima kojima su predali dokument o formiranju nezavisne i suverene drzave.

Komentarisuci izvestaje u medijima da su unutar pregovaracke grupe Pristine postojala neslaganja, Taci kaze da grupa, iako ne savrsena obavlja tezak posao:

“Ja nisam deo nesporazuma unutar pregovaracke grupe, ali je potrebno shvatiti da se razlike sastoje u pronalazenju najboljeg nacina za izvrsavanje obaveza prema gradjanima. Ipak sada mogu reci da je grupa konsolidovana i da radi dobro”, istice Taci.

Lider Demokratske partije Kosova ocekuje da se u 2006. godini ubrza proces resavanja statusa. Taci naglasava kako ce medjunarodna zajednica, nakon sto saslusa stavove i Pristine i Beograda doneti najpravedniju mogucu odluku o buducnosti Kosova, a to je nezavisnost:

“Verujem da medjunarodna zajednica sada sve vise shvata da je jedino resenje koje moze osigurati mir, stabilnost, ekonomski razvoj i integraciju Kosova u evro-atlantske strukture i Evropsku Uniju nezavisna drzava. Pristina je jedinstvena u tom stavu a to je potvrdila i rezolucijom Skupstine o nezavisnoj i suverenoj drzavi”, kaze Taci, naglasavajuci da svako drugo resenje podrazumeva nastavak problema na Kosovu i u regionu.

Stoga nezavisnost Kosova, prema oceni Tacija, znaci demokratski region.
XS
SM
MD
LG