Dostupni linkovi

Mreža podrške Karadžiću i Mladiću se širi


Neposredno nakon što je tužilac za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu Vladimir Vukčević otkrio da je identifikovano više od pet osoba iz Srbije koje komuniciraju sa Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem, ministar pravde Republike Srbije Zoran Stojković je za naš program odbacio mogućnost da državni organi raspolažu bilo kakvim podacima o licima koja u Srbiji pružaju logističku podršku haškim obeguncima.

“Ja takve podatke nemam. Ako tužilac za ratne zločine tvrdi da ima takve podatke onda je dužan da ih dostavi ovim organima i preduzima određene mere.”

Uprkos dovođenja u sumnju njegovih reči od strane nadležnog ministra, tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević u intervjuu za Radio Slobodna Evropa otišao je i korak dalje objašnjavajući da Bezbedonosno-informativna agencija i MUP Srbije imaju nedvosmislene dokaze o više osoba koje su u kontaktu sa Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem.

“Nije u nadležnosti ministra pravde da zna informacije ko komunicira sa haškim beguncima. To je isključivo u nadležnosti tužioca i MUP, odnosno BIA.”

Ministar pravde Republike Srbije Zoran Stojković objašnjava da Tužilaštvo za ratne zločine, BIA i Ministarstvo unutrašnjih poslova, u svakom slučaju moraju koordinirano da deluju na pronalaženju lica koja su optužena da su počinila ratne zločine.

“To su tri organa koji sarađuju. Ako gospodin Vukčević daje takvu izjavu, očigledno da se radi po tom pitanju. A šta, koji su rezultati, do čega su došli, to ne mogu ja da vam kažem, to bi mogao samo neko od tih organa.”

A tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević iznosi za naš program sasvim nova saznanja da se u Srbiji čak povećava broj onih koji pomažu skrivanju Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Da li se onda mogu očekivati neki sasvim konkretni koraci prema tim osobama u vidu krivičnog gonjenja, upitali smo Vladimira Vukčevića:

“Moja izjava se odnosila na lica koja još nisu u toj komunikaciji sa njima a potencijalno bi mogla da dođu u tu komunikaciju, pa sam ih ja upozorio da bez obzira na njihova zvanja da će biti krivično gonjeni ukoliko i oni počnu da daju logističku podršku haškim beguncima.”

Ali vi ste u jednom trenutku rekli da je identifikovano više od pet osoba koje komuniciraju sa Ratkom Mladićem i Radovanom Karadžićem?

“Jeste. Ove osobe koje su identifikovane one su radile to što su radile i prema njima će biti eventualno pokrenuti krivični postupci. Međutim ja upozoravam sve ostale osobe koje bi eventualno mogle da pružaju logistiku haškim beguncima, pošto smo zapazili da se ta mreža širi, e u tom smislu sam upozorio.”

Dok u Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije raspolažu operativnim podacima o širenju mreže onih koji su uključeni u skrivanje haških begnaca, ministar odbrane SCG Zoran Stanković ponavlja da Vojska ne zna gde se nalaze haški begunci.

“Haški optuženici još nisu locirani i mi ne znamo gde se oni nalaze. Nadležne službe Vojske, u saradnji sa nadležnim službama civilnih struktura i dalje rade na tom pitanju, a ja ne bih mogao da vam kažem ništa konkretno vezano za izjavu Vukčevića, na koga je on mislio i na šta je mislio.”

Sa druge strane, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić, demantovao je pisanje pojedinih hrvatskih medija da su srpski obaveštajci locirali Ratka Mladića, nakon njegovog neuspelog pokušaja da se prebaci u Rusiju.

“Niko ne može sa sigurnošću da tvrdi da li je Mladić u Srbiji ili nije u Srbiji, niko ne može da kaže gde se Mladić danas krije niti u međunarodnoj zajednici niti odgovarajuća služba u Srbiji i Crnoj Gori.”

No, ako nadležni još uvek nisu locirali Ratka Mladića ili Radovana Karadžića, sasvim je jasno da osobe za koje je utvrđeno da učestvuju u njihovom skrivanju, mogu pomoći da se ustanovi gde se nalaze najtraženiji haški begunci, pa smo tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića upitali iz kojih struktura potiču oni koji komuniciraju sa Karadžićem i Mladićem.

“Ne bih baš licitirao iz kojih struktura oni dolaze.”

Ovo vas pitam zato što stvarno ostaje neka vrsta sumnje da su oni koji pomažu haškim beguncima imali veze sa policijskim i vojnim strukturama.

“Vi zaključujte sami. Mislim ja u tom pravcu ne bih mogao zaista da se izjasnim pošto bi došao u situaciju da povredim službenu tajnu.”
XS
SM
MD
LG