Dostupni linkovi

Kolektivni šef ili jedan predsjednik?


Na koji način će funkcionisati Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u narednom periodu još uvijek je neizvjesno, nakon što osam političkih partija nisu postigle konsenzus na pregovorima o ustavnim promjenama kada je o ovom pitanju riječ. I dok se stranke sa područja Federacije BiH zalažu za jednog predsjednika države koji bi imao sve ovlasti i dva potpredsjednika bez rotacije, partije iz RS-a smatraju kako kolektivni šef države treba imati jednog predsjednika i dva potpredsjednika, ali sa rotacijom svakih 16 mjeseci.

U Savezu nezavisnih socijaldemokrata ocjenjuju kako još uvijek nije došlo vrijeme da BiH ima jednog predsjednika sa svim ovlastima, s obzirom na još uvijek prisutne nacionalne tenzije. Potpredsjednik stranke, Krstan Simić:

“Još jednostavno nismo u mogućnosti da stvorimo jedan takav koncept. Ne vidim argumente da bi npr. gospodin Tihić mogao biti predstavnik i predsjednik sva tri konstitutivna naroda i građana. Isto tako ni gospodin Borislav Paravac i Ivo Miro Jović.”

Generalni sekretar Partije demokratskog progresa, Nevenka Trifković, kaže da koncept jednog predsjednika i dva potpredsjednika sa rotacijom svima u BiH garantuje sigurnost, jer je poznato iz kojeg bi naroda bio predsjednik države, ukoliko ne bi bilo rotacije:

“BiH nije u ovom trenutku zrela za takvu situaciju tipičnog građanskog uređenja. U BiH, koja je još uvijek veoma rovite situacije, to je, u najmanju ruku, već unaprijed eliminisanje dva naroda u odnosu na treći, koji je najbrojniji.”

Bojazan partija iz RS-a da bi izabrani predsjednik države, bez obzira iz kojeg naroda dolazio, branio isključivo interese svog naroda, potpredsjednik SDA Šefik Džaferović ocjenjuje kao izgovor da se zadrži status kvo:

“U ovoj državi je konačno došlo vrijeme da građanina stavimo u sam centar zbivanja, dakle građanina BiH, sve državljane BiH, a da što manje bude toga entitetskog i toga etničkog.”

Poslanik u državnom parlamentu Mladen Potočnik:

“BiH je hiljadu godina radila po principima građanstva i normalnih ljudskih odnosa. Svaka normalna država treba da ima jednog predsjednika. Došlo je vrijeme istine, prestaje vrijeme laži - i 15 godina laganja i prevara čovjeka BiH je na kraju.”

Prema sadašnjem Izbornom zakonu BiH, članovi Predsjedništva biraju se neposredno, na način da članovi kolektivnog šefa države iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda biraju građani Federacije, a srpskog iz RS-a. Član Izborne komisije Vehid Šehić pojašnjava za naš program šta predviđa Izborni zakon ukoliko se usvoji bilo koji koncept političkih partija:

“Ako bude parlament birao, doći će do intervencija u Izbornom zakonu tako više neće stajati poglavlje o članovima Predsjedništva i njihovom načinu izbora - to će se brisati i pozvat će se samo na Zakon o izboru članova Predsjedništva iz Parlamenta BiH. Dakle, tu nema suštinskih nekih promjena. To su, da tako kažem, tehničke promjene.”

Iako se većina političkih partija u BiH zalaže da se dosadašnji koncept izbora članova državnog predsjedništva promijeni, tvrdeći da je diskriminirajući u odnosu na Bošnjake i Hrvate u RS-u, odnosno Srbe u Federacije, ali i manjine koji žive u oba bh. entiteta, u Izbornoj komisiji ne vjeruju da će se ta praksa u narednom periodu promijeniti. Ipak, kažu da će sve odredbe oko kojih se političke partije dogovore biti ispoštovane kroz Izborni zakon BiH.

* * * * *

Na čemu se zasniva optimizam američkog ambasadora u BiH, Daglasa Meklhenija, izražen nakon maratonskog razgovora bh. političkih stranaka o ustavnim promjenama u ovoj zemlji?


Rješavanje pravnih i ustavnih pitanja jeste dug, težak i komplikovana proces, ocjena je američkog ambasadora u BiH, Daglasa Meklhenija, nakon jučerašnjih razgovora predstavnika bh. političkih stranaka, koji su trajali punih 14 sati. Svi su iznijeli svoje prijedloge o promjenama kada je u pitanju Predsjedništvo BiH. Međutim, ambasador Mekleheni nije želio iznositi pojedinosti, jer, kako kaže, o tome bi mogao govoriti dva sata, a na kraju ne bi bilo nikoga da ga sluša:

“Ne želim da ulazim u detalje i sve prijedloge koji su na stolu, ali vidim način da se ide dalje.”

Meklheni je tomu dodao da nema razloga za razočaranje. On je podsjetio na stav američke administracije, koji je iznio državni podsekretar Nikolas Burns pred početak razgovora o promjenama, a to je da je jedan predsjednik optimalno rješenje za Bosnu i Hercegovinu. U pregovorima o Vijeću ministara BiH već je postignut dogovor o prenosu većih ovlašćenja na to tijelo:

“Smatram da je veoma važno da BiH ima taj jedan glas, čak iako se radi o glasu ceremonijalne prirode jednog predsjednika koji nema neka velika izvršna ovlašćenja. Sada je na političkim strankama da pronađu to rješenje koje će, između ostaloga, doprinijeti i tome da 70 posto novca iz budžeta ne ide više na plate birokrata. Ukoliko ovaj proces ne uspije, onda će narod BiH znati ko je krivac za to.”

Ambasador Meklheni ističe da nije pesimista, te najavljuje da se razgovori o promjenama u Predsjedništvu BiH nastavaljaju 3. ili 4. januara. Rok za postizanje konačnog rješenja je mart mjesec iduće godine, a do tada bi se trebala usaglasiti i mišljenja i o budućem izgledu Parlamenta BiH.
XS
SM
MD
LG