Dostupni linkovi

Jedanaestogodišnji “sramotni sudski proces”


“Još sebi ne mogu doći. Još uvijek sam pod stresom. Od svega toga sam oboljela. Tu sam rođena. Radila sam i gradila ovdje. Sticala sam svoja prava. Moje dijete je ovdje rođeno i ima pravo biti ovdje. Ovo je moja država. Zašto je sve to trebalo da se desi?”

Mirjana Jakopec, porijeklom Varaždinka, Hrvatica, razvela se od svog supruga Crnogorca, oficira bivše JNA, još 1989. godine. Sa sinom Jovicom ostala je u njihovom zagrebačkom stanu sve do 1992. godine, kad su ih kao nepoćudne nasilno izbacili. Voditeljica Centra za demokraciju, Semina Lončar, podsjeća da je ratnih godina u Zagrebu iz svojih stanova nasilno izbačeno oko 2000 ljudi, i to po sličnom obrascu kao i Mirjana Jakupec:

“Dok je gospođa Jakopec bila na tržnici, grupa hrvatskih vojnika je kalašnjikovima i odvijačima provalila i razbila ulazna vrata stana. Tako su ušli u posjed stana. Kada se vratila sa tržnice, pozvala je policiju, koja od straha nije došla jer se bojala reakcije hrvatskih vojnika.”

Rekli su joj da se obrati Vojnoj policiji:

“Vojna policija ju je izvrijeđala i pitala šta tu četnici još uvijek rade. Nakon toga je pod prisilom morala izaći iz svoga stana. Dolazi na Komisiju Ministarstva odbrane, koja na licu mjesta ispisuje rješenje da se stan dodjeljuje nekom drugom na privremeno korištenje. Sam taj hodogram, kako se ulazilo u stanove i kako su se stanovi zaposjedali, ukazuje da je to bilo sinkronizirano, sustavno i planirano.”

Novi šok Mirjana Jakopec i njezin sin Jovica doživjeli su kad je Jovici odbijen zahtjev za domovnicom i hrvatskim državljanstvom:

“Moj sin je proživio to strašno. Moje dijete neko tjera od hrvatske države. On je rođen u Varaždinu. Ja sam Varaždinka. Završio je škole ovdje. Tu je stanovao. Bili smo u mješovitom braku pa šta sad možemo. Razveli smo se i ostali smo tu. Imamo pravo na to.”

Ministarstvo unutarnjih poslova jednostavno se pozvalo na svoje diskreciono pravo i bez obrazloženja odbilo izdati Jovici domovnicu:

“Po diskrecionom pravu nisu dužni reći razlog. Što je to?”

Dvadeset-jednogodišnji student prava prisiljen je otići iz Hrvatske. Odlazi u London gdje i danas živi:

“Jako je u strahu za mene. Sama sam. Nisam jedina. Objektivna sam. Drugi su izgubili svoje najmilije. Čitav moj život se srušio: razvod braka, bolest, stan, odbitak sinovljeve domovnice, odlazak sina. Mislim da sam već na izmaku.”

Upravni sud je još 1995. godine potvrdio da je stanarsko pravo Mirjane Jakupec neupitno. No, umjesto da ispoštuje sudsku presudu, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske pokreće tužbu protiv Mirjane Jakupec i traži da joj se oduzme stanarsko pravo, s obrazloženjem da joj je navodno bivši muž neprijateljski djelovao protiv Hrvatske, a ona iz neopravdanih razloga nije koristila stan dulje od šest mjeseci. Ne spominju da je iz njega izbačena.

Udruge za ljudska prava koje su iskoristile Institut samopomoći i vratile Mirjanu Jakupec u njezin trenutno prazan stan, obavijestile su o tom činu sve nadležne hrvatske i međunarodne institucije, te, prema riječima Semine Lončar, zatražile od hrvatske vlade da se časno povuče iz tog sramotnog sudskog procesa koji traje već 11 godina:

“Tražimo da povuče te tužbe i da na taj način časno pokaže i osvjetla obraz za sva ona zlodjela i onu tendenciju etničkog čišćenja i izgona stanara iz njihovih stanova. Time posljedice toga, bar donekle, može da ublaži. Neka na taj način da svoj konkretan doprinos procesu povratka ratom raseljenih osoba.”

Glasnogovornica u Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske, Martina Mihordin, potvrdila je da je Državno odvjetništvo zaprimilo spis od Centra za razvoj demokracije o slučaju Mirajane Jakopec:

“Zaprimili smo u Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske dopis Centra za razvoj demokracije u kojem se traži povlačenje tužbe na Općinskom sudu u Zagrebu i to u predmetu Ministarstvo obrane Republike Hrvatska protiv gospođe Jakopec radi otkaza stanarskog prava. Državo odvjetništvo Republike Hrvatske zatražiti će spis od Općinskog suda u Zagrebu i nakon uvida u taj spis odlučiti će o daljim radnjama u postupku.”
XS
SM
MD
LG