Dostupni linkovi

Ko je draži Koštunici?


Za koordinatora Pokreta za nezavinsnost Branka Lukovca nije iznenađenje najava da će se Demokratska stranka Srbije, srpskog premijera Vojislava Koštunice, uključiti u predreferendumsku kampanju u Crnoj Gori, jer su se oni, po njegovom sudu, iako ne formalno, u nju već ranije uključili:

„Njegova Vlada su već odavno angažovani protiv Crne Gore kao države i oni stoje iza takozvanog Pokreta za očuvanje Srbije i Crne Gore, on rukovodi štabom za koordinaciju političkog i medijskog djelovanja, angažuje Srpsku pravoslavnu crkvu. Ovaj najnoviji korak predsjednika Vlade Srbije i predsjednika DSS-a je izazov ne samo Crnoj Gori, već i onom istinski demokratskom dijelu Srbije, ali je i izazov međunarodnim činiocima, posebno Evropskoj uniji. Oni bi trebalo jasno i bez odlaganja da saopšte stav da li to predstavlja otvoreno i grubo miješanja u unutrašnje odnose Crne Gore“.

Kako je objavljeno u medijima, vrh Demokratske stranke Srbije i premijer Vojislav Koštunica mogli bi učestvovati u predreferendumskoj kampanji u Crnoj Gori i podržati stranke čije je programsko opredjeljenje opstanak državne zajednice. Funkcioner DSS-a Nebojša Bakarec rekao je da ne očekuje probleme u vezi za angažovanjem političkih stranaka iz Srbije, dodajući da, ako je pristalicama nezavisne Crne Gore bilo dozvoljeno da u Srbiji propagiraju svoje ideje i sastaju se sa kom hoće, zašto ne bi i oni koji se zalažu za opstanak državne zajednice mogli svoj program da iznose u Crnoj Gori. Čelnika Pokreta za nezavisnot Branka Lukovca pitali smo mogu li se uporediti njihovi odlasci u Beograd sa najavom Demokratske stranke Srbije da će se uključiti u referendumsku kampanju u Crnoj Gori. On smatra da ne mogu:

„To ne treba dovoditi u vezu sa ovim što je Pokret otišao da se predstavi. Vrata naše tribine su otvorena za sve političke faktore iz Srbije da dođu i da na njima, takođe, kažu, šta misle bilo da se one održavaju u Beogradu, Novom Sadu...“

U Demokratskoj partiji socijalista kažu da Koštunicu niko neće ometati da dođe u Crnu Goru, ta da će ukoliko se uključi u referendumsku kampanju biti zanimljivo kome će se od prosrpskih opozicionih stranaka priključiti.Funkcioner DPS Miodrag Vuković:

„I tu će pokazati ko mu je miliji. Da li će doći da vodi kampanju sa onim strankama koje bojkotuju kampanju, što bi bilo smiješno, ali ne i neočekivano od ovih koji ne znaju šta rade, da dođe da drži govor sa svojim patriotama, da drži govor o potrebi opstanka državne zajednice, pristalicama onih stranaka koje neće da učestvuju u kampanji. ’Ajde da ne budem cinik. Pokazaće se koliko on ustvari ima autoriteta da utiče na crnogorske političke, uslovno rečeno, crnogorske, ustvari srpske političke stranke, da izađu na referendum“.

Na drugoj strani, u opozicionom prosrpskom bloku kažu da kada mogu, kako navode, politički marginalci iz Srbije da se uključe u Đukanovićevu kampanju za nezavisnost, onda mogu i značajni politički subjekti, poput premijera Koštunice, u odbranu zajednice. Za potpredsjednika Srpske narodne stranke Gorana Danilovića to je bez dileme legitimno:

„Kada bih želio da sažmom najkraći komentar, onda bi on glasio Bogu hvala, odnosno konačno da i zvanični predstavnici Republike Srbije shvate kako zaista imaju svoj državni i nacionalni interes u Crnoj Gori, kao što Crna Gora ima svoj interes u Srbiji i ona to odavno ne skriva. Potpuno je normalno da jedni kod drugih imamo i državne i nacionalne interese, jer zajedno živimo već, eto, u državnoj organizaciji stotinu godina, a jedni na druge smo upućeni stotinama godina. Srpska narodna stranka najmanje pozdravlja takvu odluku“.

I pored više pokušaja nijesmo uspjeli da stupimo u kontakt sa predstavnicima Pokreta za zajedničku državu koji inače imaju kontinuiranu saradnju sa beogradskim Pokretom za očuvanje zajednice Srbije i Crne Gore.

* * * * *

U Srbiji postoji politička ideja da se u predreferendumsku kampanju u Crnoj Gori uključe pojedini funkcioneri pa i sam premijerKoštunica. Međutim u koalicionoj vladi pojedinci smatraju da nije dobro mešati se u poslove druge republike.


Funkcioner Demokratske stranke Srbije Nebojša Bakarec izašao je sa, kako sam kaže, idejom da se funkcioneri njegove stranke pa i premijer Srbije Vojislav Koštunica lično uključe u predreferendumsku kampanju u Crnoj Gori. Evo kako je tu ideju Nebojša Bakarec obrazložio u izjavi za naš radio:

“Na primer Građanski savez, Liberalno-demokratska partija, stranka gospodina Čanka, ili Batića, doduše su marginalne, ali one podržavaju crnogorsku nezavisnost. I gospođa Mićić odlazi u Crnu Goru, pruža podršku Milu Đukanoviću i Milo Đukanović kao predsednik Vlade Crne Gore najnormalnije dolazi u Beograd, komunicira se. Tako mogu i predstavnici vlasti odavde da odlaze tamo kao što su ovde aktivnosti imali i ovi predstavnici Odbora za nezavisnost Crne Gore ovde u Beogradu, da je to jedinstvena teritorija državne zajednice Srbije i Crne Gore.”

Nebojša Bakarec odgovara i na pitanje da li je realno da u kampanji i lično učestvuje i premijer Vojislav Koštunica.

“Ja sam rekao da to zavisi od njegovih obaveza, ali da bi ja to lično pozravio. To sve podrazumeva da Crna Gora nije bodljikavom žicom ograđena, banana republika, gde niko ne sme ništa da kaže protiv režima Mila Đukanovića.”

Kako je ovde reč o predlogu funkcionera političke partije koja čini većinu unutar vladajuće grupacije u Srbiji, nema reakcije iz izvršne vlasti. Međutim, u istoj stranačkoj ravni koalicioni partneri iz G17 Plus, odnosno Čedomir Antić, poručio je da nije dobro da stavove jedne republike zastupa neko iz druge članice.

“Zato što i jedna i druga strana u Crnoj Gori imaju programske stavove koji su potpuno neprihvatljivi za Republiku Srbiju i za građane Republike Srbije. Jedni hoće nezavisnost s tim što negiraju legitimna demokratska i nacionalna prava Srba u Crnoj Gori, a drugi hoće državnu zajednicu koja nije ni država ni zajednica, u kojoj bi Srbija bila pod dominacijom Crne Gore. Prema tome mislim da je vrlo loše, mi se sigurno nećemo na taj način uključiti u kampanju i smatramo da Srbija mora otvoreno da kaže Crnoj Gori ako žele da žive nezavisno moraju da garantuju određena prava srpskom narodu u Crnoj Gori, pošto smo mi kao matica zainteresovani za to. S druge strane, ako hoće da žive u državi sa Srbijom, ta država mora da bude funkcionalna u meri u kojoj je i Francuska funkcionalna, i u meri u kojoj je Nemačka funkcionalna. Ako ne žele to, moraju da idu.”
XS
SM
MD
LG