Dostupni linkovi

Opozicija se isključila iz javnog života


Komentarišući činjenicu da je opozicija posljednjih godina sebe praktično isključila iz javnog života Crne Gore i da izbjegava sve manifestacije na kojima bi se mogla sresti sa predstavnicima vlasti, Dragan Rosandić, politički analitičar i kolumnista dnevnika „Dan“, za naš radio kaže da je to samo posljedica oštre političke suprotstavljenosti političkih aktera koji, pokazalo se, bez posrednika ne mogu normalno ni komunicirati:

„Crna Gora je u takvoj situaciji da se ovdje politika, pa i sve ostalo, doživljava kao određeni vid neprijateljstva sa protivnikom i očigledno je da to vjerovatno nijesu dobri metodi. Međutim, mi živimo u takvom vremenu i u jednoj oštroj podijeljenosti, posvađanosti između te dvije grupacije“.

Rosandić kaže da opozicija svaku manifestaciju, pa i one državnog karaktera, doživljava kao oblik promocije vladajućih stranaka. Osim toga, opozicioni čelnici strahuju i kako bi njihovo biračko tijelo doživjelo participaciju na sličnim događajima:

„Očigledno je da je strah tu u pitanju samih lidera opozicije da ne budu optuženi od svojih pristalica i dijela javnog mnjenja da daju neki baj pas režimu u preživljavanju“.

Potpredsjednik Srpske narodne stranke Novica Stanić smatra da opozicija nije sebe isključila iz javnog života, već da su je na taj potez natjerale metode vlasti i zloupotreba državnih i drugih manifestacija:

„Sve to što se radi i otkrivanje spomenika Kralju Nikoli i proslava sto godina parlamentarizma, sve je to u funkciji stvaranja nezavisne Crne Gore. Jednostavno, ne želimo na taj način da im dajemo legitimitet“.

RSE: Ali vi nijeste prisustvovali ni otvaranju nekih kapitalnih projekata koji su od koristi građanima, kao, recimo, most „Milenijum“, kao otvaranje tunela Sozina. Koliko je to dobro? Kakva se poruka šalje biračima? Od kad nijeste bili u pozorištu? Da li mislite da je to u redu?

STANIĆ: Ako mislite lično na mene, u Pljevljima nije nikakav kapitalni objekat otvoren već dvadeset godina i da ja dolazim iz Pljevalja na Sozinu i na „Milenijum“.

RSE: Ne, ali nije bio niko od opozicije.

STANIĆ: Pa, nije bio iz prostog razloga što je opozicija ekskomunicirana. Pa, znate za šta nas tretiraju? Za šakale, ovih dana „ližemo rane“. Znate li ko „liže rane“ u Crnoj Gori?

Sociolog Srđan Vukadinović smatra da je opozicija sebe potisnula iz normalnog javnog i političkog života još u vrijeme kada je bila napustila crnogorski parlament. On dodaje da odbijanje opozicije da učestvuje u uobičajenim državnm procesima ne donosi ništa dobro, jer joj onemogućava da se predstavi kao konstruktivan politički akter:

„Opozicija učestvuje samo u pojedinačnim događajima koji imaju namjeru da blokiraju te procese i u njenim programima se može vidjeti da oni nemaju vitalnosti, da oni nijesu životni, da su dosta sterilni, da oni zapravo govore o nekim stvarima koji pripadaju davno prošlim vremenima. Oni su uvijeni u jednu ideološku matricu jednog vremena mitomanije, jednog vremena srednjovjekovnog zanosa, srednjovjekovnih kompleksa i srednjovjekovnih zabluda i, upravno, opozicija ne prisustvuje na manifestacijama koje se u Crnoj Gori slobodno mogu okarakterisati kao manifestacije modernizma i jednog novog doba, nego učestvuje upravo na nekim takvim događajima koji imaju namjeru da blokiraju procese, a koji su seoska tijela na kojima se raspredaju razne mitomanske zablude i razne druge negativnosti koje su posljedica jednog ideologijskog tradicionalizma“.
XS
SM
MD
LG