Dostupni linkovi

Đapić pod istragom


Krajem studenog, osječki gradonačelnik Anto Đapić na redovitoj je konferenciji za novinare u osječkom Gradskom poglavarstvu pročitao iz istražnog zahtjeva što ga je napisalo Županijsko državno odvjetništvo, imena 19 svjedoka zločina nad srpskim civilima s početka devedesetih.

Nakon što lokalni radio i televizija nekoliko puta toga dana objavljuju Đapića kako čita imena svjedoka, dio njih u strahu za svoj život i sigurnost obitelji odustaje od suradnje sa istražnim organima.

Odmah su reagirale nevladine organizacije, a za njima i Haško tužiteljstvo, kaže za Radio slobodna Evropa predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava Žarko Puhovski:

„Ono je naprosto upozorilo hrvatske vlasti, sudbene vlasti prije svega, da nešto što se tako kreće nije model postupka koji bi motivirao Haško sudište da prepusti neke postupke Hrvatskoj.“

Već su se pojavila i upozorenja kako bi zbog takvog Đapićevog ponašanja moglo doći u pitanje prebacivanje suđena generalima Ademiju i Norcu za slučaj Medak iz Haga u Zagreb.

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt ne vjeruje da će se odustati od ustupanja, koje se u hrvatskoj političkoj i stručnoj javnosti tumači kao veliki kompliment Haga hrvatskom pravosuđu:

„Mislim da do toga neće doći. Ovo je jedan, nadam se, incident. Državno odvjetništvo radi na analizi što se to zaista dogodilo i koje su posljedice toga. Moraju me onda o tome izvijestiti, a ja ću izvijestiti Haški sud. Što se tiče samog početka suđenja, mislim da će se to u prvom tromjesečju iduće godine započeti.“

Ni profesor Puhovski ne vjeruje da će se odustati od ustupanja slučaja Medak Hrvatskoj, ali, po njegovoj ocjeni, posjet Haškog istražitelja i šefa zagrebačkog ureda Haškog tribunala Zhomasa Osoria ministrici Škare-Ožbolt ima svoju težinu:

„Mislim da su oni hotimično ostavili stvari u zraku kao jednu vrst upozorenja. Prijetnja je vjerojatno preoštra riječ.“

Ministrica je naložila istragu o Đapićevom istupu. Do kuda se došlo, za Radio Slobodna Evropa govori glasnogovornica Državnog odvjetništva Martina Mihordin:

„Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku provodi istragu vezano za slučaj tiskovne konferencije koju je održao Ante Đapić i otkrivanje imena svjedoka. Ukoliko se tijekom istrage utvrdi postojanje kaznenog djela, Županijsko državno odvjetništvo će postupiti u skladu sa zakonom.“

Puhovski ne vjeruje da će istraga pokazati kako je Đapić prekršio zakon:

„Dokument koji je Đapić pročitao je dokument na kojem ne piše oznaka ,tajno‘. Prema tomu, po postojećim propisima, njega se zapravo ne može teretiti u tom pogledu. Čija je greška, to je drugo pitanje. Kako je do toga došao, tko mu je to dao, vjerojatno netko od odvjetnika ili policajaca, njemu ili Glavašu, to je sasvim svejedno. Ali to nije prekršaj jer na dokumentu ne piše ,tajno‘.“

Iako Đapić kaže kako je istražni prijedlog iz kojeg je on čitao imena svjedoka dobio poštom, u tijeku je i istraga tko mu je taj spis mogao dostaviti. Vesna Škare Ožbolt:

„Mislim da ću i sama pogledati što se to zbiva na sudu u Osijeku kada je riječ o popisu tih imena. Ustvari, postavlja se pitanje – otkud popis?“

Đapić će se vjerojatno ovoga puta izvući nekažnjeno, iako je po općoj ocjeni čitanjem imena svjedoka omeo pravdu. Kako se tro ne bi ponovilo, Puhovski predlaže da se postroži članak Kaznenog zakona koji se time bavi:

„Mi imamo najveći dio, kako bi rekli pravnici, bića dijela, onoga što zovemo obstruction of justice, dakle ometanje pravde u članku 309. Ali, bilo bi jako važno da se tako zove kazneno djelo i da se nešto preciznije definira nego što je to određeno u članku 309.“

Međutim, pitanje je hoće li izmjene zakona spriječiti Đapića, koji se i inače na njih ne obazire. Pred nekoliko godina pokušao je falsificirati magisterij i to – ne biste vjerovali – iz prava, a upravo današnje novine kažu kako je preko veza legalizirao bespravno podignutu vikendicu na moru.

Osim toga, nije on jedini koji se bavi ometanjem istrage u slučaju ubojstva srpskih civila u Osijeku početkom devedesetih. Takvih slučajeva bilo je od ljeta bar desetak, pa mnogi zaključuju kako je riječ o smišljenoj, dobro organiziranoj i širokoj opstrukciji istraga.
XS
SM
MD
LG