Dostupni linkovi

Irački krv, znoj i suze


Americki predsjednik George W. Bush, posljednji se put obratio naciji iz Ovalnog ureda u Bijeloj kuci u martu 2003, kada je objavio pocetak invazije na Irak. Ton njegovog tadasnjeg govora bio je odlucan i optimistican.

U obracanju naciji s istoga mjesta, prosle je noci Bush ponovo izgledao odlucno, ali je ton njegove poruke bio trezveniji. U njemu kao da su odzvanjale cuvene rijeci sto ih je Britancima 1940. uputio tadasnji premijer Winston Churchill, obecavsi pobjedu nad nacistima, ali samo uz dugotrajnu borbu – krv, znoj i suze.

U nocasnjem 17-minutnom govoru koji su izravno prenosile sve televizijske mreze, predsjednik Bush je priznao da je vecina obavjestajnih saznanja o navodnom irackom oruzju za masovno unistenje bila uglavnom pogresna.

Na momente, predsjednikov istup je zvucao kao isprika. Priznao je odgovornost za pokretanje rata, te cinjenicu da je taj sukob podijelio americko drustvo. Bush je takodjer priznao da su usporeni americki napori da se zaustavi kaos u Iraku, te da se uspostave red i mir.

"Posao u Iraku pokazao se kao posebno tezak, tezi nego sto smo ocekivali. Projekti obnove zemlje i uvjezbavanje irackih sigurnosnih snaga poceli su sporije nego smo se nadali. I dalje svjedocimo nasilju i patnji koje nanosi neprijatelj, odlucan i brutalan, neogranicen savjescu ili obicajima rata", izjavio je americki predsjednik. No, on je ostao dosljedan u tvrdnji da je uklanjanje Sadama Huseina s vlasti bilo opravdano, te da bi u ovom trenutku povlacenje iz Iraka bilo "prerano, necasno i neodgovorno":

"Mi ne poticemo terorizam time sto se borimo protiv terorista. Naprotiv, ohrabrujemo ih time ako ne priznajemo da postoje. Zato cemo poraziti teroriste tako sto cemo ih zarobljavati i ubijati, unistavati njihova skrovista i jacati nase saveznike, poput Iraka i Afganistana, kako bismo i njih ukljucili u tu borbu", kazao je americki predsjednik.

Svoj daljni ostanak u Iraku, Sjedinjene ce Drzave zasnivati na strategiji koja podrazumjeva nastavak vojne ofenzive, jacanje irackih demokratskih institucija, te obnovu iracke ekonomije i infrastrukture, objavio je predsjednik i na kraju priznao da su neke od njegovih odluka u vezi s Irakom dovele do "uzasnih gubitaka". Pozvao je Amerikance da procjenjujuci stanje u Iraku, gledaju dalje u buducnost:

"Teroristi ce i dalje kukavicki postavljati bombe i regrutirati bombase samoubojice, a vi cete i dalje gledati rezultate njihovih akcija u vecernjem dnevniku. No, to samo dokazuje da je ovaj rat tezak, a nikako da ga gubimo. Uporedo s tim slikama nasilja, postizemo znacajne uspjehe na putu ka konacnom cilju. Taj je cilj isti za Amerikance, za medjunarodnu koaliciju i za Iracane. To je uspostava demokratskog Iraka, sposobnog da se sam brani. Zemlje koja vise nikada nece biti utocistem za teroriste, nego uzorom slobode na Bliskom istoku", izjavio je George W. Bush i pozvao naciju da ga podrzi i da ne gubi nadu u postizanje tog "teskog, plemenitog i neophodnog cilja".

U medjuvremenu, jedan od predsjednikovih najblizih suradnika u prvom mandatu, bivsi drzavnik Colin Powell, u razgovoru za BBC opisao je kako se osjecao kada je doznao da obavjestajna saznanja na temelju kojih je donesena odluka o invaziji Iraka nisu bila utemeljenja:

"Bio sam duboko razocaran u ono sto nam je dostavila obavjestajna zajednica. Najvise od svega uznemirila me je cinjenica da je medju obavjestajcima bilo onih koji su ozbiljno sumnjali u vjerodostojnost izvora iz kojih su stizale te informacije, ali nam te sumnje nikada nisu bile prenesene", izjavio je bivsi drzavni tajnik Colin Powell.
XS
SM
MD
LG