Dostupni linkovi

STRASBOURG


Venecijanska komisija Vijeća Evrope nema suštinskih primjedbi na postojeće crnogorsko zakonodavstvo kojim se regulira pitanje referenduma i preporučuje zainteresiranim stranama u Crnoj Gori da postignu "što veći koncenzus" o uvjetima referenduma o državnom statusu. Komisija je usvojila amandmane izvjestilaca koji su predložli preformulaciju članova 7, 39 i 64, koje su Beograd i Podgorica različito tumačili.
Tako se u članu 39. nacrta kaže da pobjednička većina iznosi 50 posto plus jedan od upisanih u biračke spiskove i naglašava se da to u uobičajenoj državnoj praksi predstavlja, a osnovu za legitimnost referenduma.

PODGORICA
Službena Podogrica je izrazila zadovoljstvo izvjestajem Venecijanske komisije i najavljuje da ce odluka o referendumu o nezavisnosti biti donijeta u veljači , a izjasnjavanje gradjana u travnju 2006. godine . Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić je izrazio zadovoljstvo zaključcima komisije . Dio opozicijskih stranaka u Crnoj Gori je rezervirano i čeka tekst zaključaka, a dio je izrazio zadovoljstvo stavovima Venecijanske komisije o crnogorskom zakonu o referendumu.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG