Dostupni linkovi

Mačke i miševi


U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske uvjeravaju da policija ima osmišljene programe, te da intenzivno i svakodnevno radi na planu saradnje s Haškim tribunalom. Portparol direktora policije RS Radovan Pejić:

“Imajući u vidu da nisam izvorno vidio izjavu gospođe Del Ponte, i uistinu ne bih da komentarišem jer bi nam to moglo nanijeti štetu, ja samo mogu reći da policija Republike Srpske intenzivno, svakodnevno, u kontinuitetu preduzima niz osmišljenih, planiranih operativno-taktičkih radnji koje imaju za cilj potpunu saradnju sa Hagom.”

Del Ponte je u svom izvještaju skrenula pažnju na neophodnost da se pritisci Evropske unije na vlasti BiH nastave u cilju pronalaska i hapšenja haških bjegunaca. Glavni tužilac je navela da "trenutni pokušaji koji se tiču razbijanja mreže podrške Karadžiću i Mladiću treba da budu agresivniji”.
Del Ponte je takođe rekla da je njena kancelarija tražila da lokalne vlasti uvedu određene mjere prismotre jer, kako je istakla, "nije znala ko šta radi u BiH, na aktivnostima lociranja Karadžića i Mladića”.

“U tom momentu i bez konsultovanja moje kancelarije, treća strana se umiješala da zatraži od ovih vlasti da obustave te mjere. Moji pokušaji da se dobije objašnjenje takvog poteza nikada nisu rezultirali odgovorom", rekla je glavni tužilac.

Njene navode, za Radio Slobodna Evropa, prokomentarisao je bivši rukovodilac Obavještajne službe RS Predrag Ćeranić:

„Iz izjave tužiteljice Del Ponte vidimo da postoji još strana, tj. još faktora koji su izgleda međunarodni autoriteti, te se i ne smiju precizno imenovati. Bez sinhronizovane akcije rukovođene zajedničkim interesom, rezultata neće biti. Pri tom je odgovornost prvenstveno na domaćim institucijama.“
Ćeranić smatra da su domaće institucije pod uticajem političkih interesa, te da je zbog toga otkrivanje i hapšenje haških optuženika više u sferi trgovine, nego profesionalnog rada obavještajno-bezbjednosnih službi.

„Obavještajne službe, i domaće i strane, mogle su da urade taj posao poodavno, međutim, po meni je razlog više u nesinhronizovanosti političkih interesa. Izgleda da od momenta dolaska do informacije o određenoj lokaciji, do odluke da treba SFOR ili druge političke snage da intervenišu, treba da prođe najmanje 24 časa, a to je, priznajte, dovoljno vrijeme da onaj ko je tražen promijeni lokaciju ili da na neki način informacija dopre do njega.“

U svom govoru pred Savjetom bezbjednosti Karla del Ponte je oštro kritikovala i međunarodnu zajednicu koja se, kako je rekla, već deset godina igra "mačke i miša" s Karadžićem i Mladićem. Ona je takođe navela da Karadžić u potpunosti iskorištava činjenicu da se međunarodna zajednica neorganizovano postavlja prema njemu.
XS
SM
MD
LG