Dostupni linkovi

Dosje će uskoro u Hag


Kompletan lični dosije Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, koji ima 106 strana, dostavljen je Haškom tribunalu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije i Crne Gore i navelo da su ta dokumenta od 2003. godine čak sedam puta slata Nacionalnom savetu za saradnju sa tribunalom, a od toga čak tri puta u poslednja četiri meseca. Poslednji put, 9. decembra, taj dosije dostavljen je i Kancelariji Haškog suda u Beogradu. Međutim, Tužilaštvo Haškog tribunala nije zadovoljno sadržinom Mladićevog dosijea koji im je poslat 9. decembra, jer na osam dodatnih stranica kojih ranije nije bilo, nema podataka koji su traženi od Beograda. Čitava priča događa se pred izveštaj Karle del Ponte, glavnog tužioca Haškog tribunala, Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija 15. decembra, a Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa sudom u Hagu, za naš program najavio je šta će Srbija i Crna Gora preduzeti po pitanju Mladićevog dosijea.

“Predstavnici Ministarstva odbrane tvrde da je to jedini dosije koji oni imaju i da je taj dosije predat u onom obliku u kojem se inače i nalazi u vojsci. Mi ćemo taj dosije u originalu predočiti predstavnicima Tribunala, pokušajući da ih uverimo da zaista Vojska, odnosno predstavnici Ministarstva ne kriju delove tog dosijea. Ne vidim drugi način da se ova dilema razreši.”

U Ministarstvu odbrane tvrde da su zabunu stvorile prazne strane u originalnom dosijeu, na kojima se, kako se navodi, i nije ništa nalazilo. Rasim Ljajić nije mogao da kaže koje podatke traži Tribunal tvrdeći da nedostaju u dosijeu.

“Radi se o zahtevu 835 koje je tužilaštvo podnelo Nacionalnom savetu za dostavu dosijea Ratka Mladića i u tom zahtevu je taksativno nabrojano koji delovi dosija nedostaju.”

General Ninoslav Krstić, iz Foruma za demokratiju i bezbednost, kaže da Mladićev dosije ne bi smeo da bude tajna i objašnjava zašto, po njegovom mišljenju, Hag insistira na tom dokumentu.

“Pre svega iz razloga da vidi u kojoj meri je Jugoslavija u vezi sa njegovim kretanjem u službi i s druge strane da vidi koje su to ličnosti iz, pre svega, političkog života koje su potpisivale to kretanje u službi.”

Zoran Stojković, ministar pravde u Vladi Srbije, izjavio je da će problemi oko predaje Mladićevog dosijea biti prevaziđeni.

“Nema nikakvih problema biće obezbeđeno ono što treba, slobodan pristup arhivama postepeno uz naš zahtev da se obezbedi tajnost određenih dokumenata.”

Istovremeno sa pričom oko dosijea u pojedinim medijima pojavile su se spekulacije da se obruč oko Mladića steže i da u traganju za njim učestvuju pripadnici stranih obaveštajnih službi i istražitelji Haškog tribunala. Božo Prelević, koministar policije u prvoj srpskoj vladi nakon petooktobarskih promena, izjavio je za naš program da je to moguće, ali je ocenio da bi se njihova pomoć svodila na lociranje begunca i davanje podataka.

“U tom smislu postoji saradnja među obaveštajnim službama i ja ne vidim šta je to sporno. Ja ne verujem da će bilo kakve strane službe niti bilo kakvi haški tužioci učestvovati u samom činu lišenja slobode niti su do sada to radili, jer za tim nema nikakve potrebe zato što je policija u potpunosti sposobna. Mislim da je osnovna priča gde je, pozicionirati gospodina Mladića.”

Ukoliko Mladić bude lociran, sigurno će biti uhapšen, zaključio je Božo Prelević.

“Mislim da je pritisak na Vladu veliki ali mislim da taj pritisak nema nikakvu svrhu zato što postoji čini mi se sasvim jasna volja da se Mladić nađe u Hagu, i mislim da nije isključeno da će on pod takvim pritiskom možda se i dobrovoljno prijaviti.”
XS
SM
MD
LG