Dostupni linkovi

Suđenje mišljenju


Interview koji je Orhana Pamuka doveo u nevolje objavljen je u februaru ove godine u jednom švicarskom dnevniku. "U prošlom stoljeću, u vrijeme Otomanskog carstva, ubijeno je milion Armenaca i 30 hiljada Kurda, ali malo ljudi želi o tome govoriti", kazao je on, odgovarajući na pitanje – kakav je položaj Kurda danas. Turska ne spori da su mnogi Armenci umrli u to vrijeme, ali odbija to nazvati genocidom. Pamuk nije pomenuo riječ genocid, ali je njegova izjava izazvala val kritika u njegovoj domovini, koja ga sada tuži za vrijedjanje nacionalnog identiteta. Slučaj je privukao pažnju svjetske javnosti zahvaljujući tome što je Orhan Pamuk, autor knjiga poput Snijeg ili Ime mi je crvena, poznat književnik.

Sara Whyatt iz medjunarodnog PEN kluba kaže kako je u pitanju povreda članka 19 Deklaracije o ljudskim pravima, koja garantira pravo na slobodu izražavanja.

"Imamo blizu 60 novinara i pisaca protiv kojih se u Turskoj trenutno vode slični procesi. Mnogi su od njih optuženi zbog komentara u kojima su kritizirali vladu ili otkrivali slučajeve kršenja ljudskih prava u vojsci. Odnedavno su slučajevi eskalirali. U junu ove godine usvojen je novi kazneni zakon koji je u nekim oblastima popravio stanje, ali konkretno piscima otežao, posebno Član 301 po kojem se sudi i Orhanu Pamuku", kazala je Whyatt.

Posmatrači stanje nazivaju ironičnim, jer je novi kazneni zakon donesen kako bi Turskoj olakšao ulazak u Evropsku uniju. A sada se eto taj isti zakon okrenuo protiv turskih želja da udju u Evropu. Komesar za proširenje unije Olli Rehn prošlog je mjeseca rekao:

"Turska mora otkloniti uzroke koji dovode do sudjenja osobama koje iskazuju svoje mišljenje. Jedan od tipičnih slučajeva je književnik Orhan Pamuk. To je isključivo stvar slobode izražavanja, što se odnosi i na novinare u Turskoj. Zato je veoma važno da Turska u kratkom vremenu problem razriješi"

Sam Orhan Pamuk smatra da je slučaj izdramatiziran, a o spornim navodima kaže:

"I dalje stojim iza onoga što sam izjavio – iza svake riječi. Nije u pitanju samo tragedija koja se desila Armencima tokom Otomanskog carstva. Ovo je poprimilo potpuno novu dimenziju koja je usko vezana sa željom Turske da udje u EU. A ta dimenzija zahtijeva da sloboda mišljenja mora biti prirodna stvar u Turskoj, baš kao i ljudska prava. Ja sam svjestan svoje odgovornosti za ono što sam rekao i još uvijek stojim iza toga, kaže Pamuk.

Ukoliko sud u Turskoj utvrdi da je Pamuk kriv, prijeti mu do tri godine zatvora. Ali poznati književnik kaže da je optimista. "Mislim da je optužba neutemeljena, i ne mislim da ću završiti u zatvoru".
XS
SM
MD
LG