Dostupni linkovi

Čovjek koji zna šta je BiH


Predstavnici vlasti u Bosni i Hercegovini pozdravljaju izbor Christiana Schwarz-Schillinga za novog Visokog predstavnika.

Za Beriza Belkića, poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH, člana Stranke za BiH, ovo imenovanje je bilo očekivano:

“Radi se o čovjeku kojem ne treba objašnjavati gdje se nalazi Bosna i Hercegovina i šta je to. Čovjek poznaje stvari. Mislim da je jako važno imati saznanje da je institucija Visokog predstavnika još uvijek vrlo potrebna Bosni i Hercegovini i to u vrlo ozbiljnom kapacitetu, barem ja tako mislim i naravno, na kraju, ja vjerujem da Schwarz-Schilling sa strukturom koju su prethodni Visoki predstavnici uspostavili, dakle jednom organiziranom strukturom, naravno uz postojanje ambicija da intenzivno radi, može postići rezultat.”

Poslanik Srpske demokratske stranke u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, Boško Šiljegović raduje se dolasku Schwarz-Schillinga, prije svega zbog očekivanja da sa novim Visokim predstavnikom dolazi vrijeme slabljenja njegovih ovlašćenja, ali i institucija međunarodne zajednice u BiH:

“Siguran sam da novi predstavnik Evropske unije neće imati ingerencije dosadašnjeg Visokog predstavnika, a mi smo do sada bili suočeni sa situacijom da je Visoki predstavnik u dosta navrata imao ovlaštenja i da je kršio osnovna ljudska prava. Siguran sam da će Evropska unija kroz svog predstavnika pomagati u izgradnji institucija BiH i funkcionalnosti BiH, i ja se iskreno radujem.”

Za Ivu Komšića, iz Socijaldemokratske unije, njemački diplomata predstavlja najbolji izbor u sadašnjoj bh. situaciji:

“Gospodin Schwarz-Schilling se osvjedočio ovdje kao čovjek, prije svega živo zainteresiran za normalizaciju stanja u BiH, zatim kao čovjek koji veoma dobro pozna naše unutarnje prilike, i ekonomske i političke, i kao čovjek sa dobrim namjerama i veoma dobrim, izgrađenim kriterijem u odnosu prema političkim subjektima koji ovdje djeluju – imao sam kontakte s njim i znam da je ulagao veliku energiju i poznat je kao čovjek velike energije, koji je uporan, koji se tako lako ne povlači i ne napušta svoje projekte i vjerujem da će ovaj posao jako dobro obaviti.”

Tek, bh.. alternativni Visoki predstavnik, glumac Josip Pejaković kaže da je ova priča odavno postala smiješna i da je Visoki predstavnik međunarodne zajednice samo kočnica na putu Bosne i Hercegovine ka Evropi:

“Mi se nalazimo u jednoj retardiranoj situaciji zahvaljujući političarima takvim kakvi jesu, i upravo nam šalju takve da nas na neki način, po sistemu dresure pasa, obrađuju svig ovih godina. Dotični gospodin nije novi, da se razumijemo, on je već pet godina prisutan na teritoriji BiH, em što je bremenit godinama, on predstavlja već jednu promašenu varijantu dosadašnjeg djelovanja u gotovo svim segmentima i moram vam reći da sam vrlo razočaran činjenicom da čovjeka, koji je prije svega penzionisan u svojoj zemlji, šalju u BiH, to je prva stvar, a druga stvar da li nam je uopće potreban Visoki predstavnik. Ako nam već nekoga šalju, treba da šalju nekoga ko neće spavati na sastancima.”

U delegaciji Evropske komsije u BiH, za razliku od Pejakovića, imaju sasvim drugačije mišljenje o novom Visokom predstavniku. Portparol delegacije Evropske komisije Frane Maroević:

“Delegacija Evropske komsije pozdravlja imenovanje dr. Christiana Schwarz-Schillinga za sljedećeg Visokog predstavnika i specijalnog predstavnika Evropske unije. Gosp. Schilling preuzima dužnost u važnom trenutku za BiH što se tiče njenih procesa evropskih integracija, u kojima se očekuje da institucije BiH sve više preuzimaju odgovornost i inicijativu za ključne reforme u BiH i na taj način uspješno završe pregovore ka potpisivanju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.”
XS
SM
MD
LG