Dostupni linkovi

Glavno pitanje je decentralizacija lokalne uprave


Clanovi Konsultativnog saveta za zajednice, na cijem je celu Veton Suroi sastali su se danas sa predsednikom Srpske demokratske stranke Kosova I ministrom za povratak i zajednice u vladi Kosova Slavichom Petkovichem I razgovarali o najznacajnijim pitanjima polozaja srpske zajednice na Kosovu, koja treba da se nadju u kosovskoj platformi za pregovore .

Slozili smo se da je najznacajnije pitanje koje se tice potreba srpske zajedncie na Kosovu decentralizacija lokalne uprave, izjavio je posle sastanka Veton Suroi I istakao kako je sa ministrom Petkovichem dogovoreno da do sledece nedelje predstavnici SDSK predaju ovom Savetu svoje primedbe I predloge oko procesa decentralizacije.

“Mi cemo te primedbe pazljivo pogledati I posle toga cemo te primedbe sa delegacijom I ministrom lokalne uprave Ljutfi Hazirijem raspraviti “, rekao je Suroi.

Upitan dali resavanje pitanja decentralziacije moze da bude razlog za uslovljavanje politickog statusa Kosova, Suroi je odgovorio da ce “ resavanje statusa biti uslovljeno od svih faktori koji se odnose na funkcionisanje drzave Kosovo, decentralziacija je jedno od glavnih pitanja. Sto brze budemo resavali neka od ovih pitanja tako ce brzi biti I process resavanja statusa Kosova”, rekao je Suroi I dodao kako ce do kraja ove godine delegacija Kosova imati osnovne principe za resavanje najveceg broja pitanja koja se odnose na zajednice.

Ja sam gospodinu Suroiu izneo stav da je za kosovske Srbe “pitanje svih pitanja” proces decentralziacije, rekao je Slavicha Petkovich i dodao da se to pitanje mora resiti na kvalitetan i odrziv nacin.

«Do sada nismo zadovoljni sa procesom decentralizacije. Svi predlozi koji su bili do sada ne resavaju sustinska pitanja svih gradjana i posebno srpske zajednice», rekao je Petkovcih i dodao kako glavnu rec u procesu decentralizacije, kada su u pitanju kosovski Srbi, treba da imaju oni koji zive na Kosovu.

«Ja sam uvek iznosi stav da o svakodnevnom zivotu treba da odlucuju gradjani koji tu zive. O procesu decentralziacije, kada su u pitanju srpske opstine, treba da odlucuju Srbi koji tu zive i niko van, niko sa strane. Ne mozete vi da odlucujete kako cu ja ziveti ovde, a zivite van».

Petkovich je rekao da oko zahteva koje je danas preneo Konsultativnom savetu nema konsenzusa sa SLKM, jer kako je rekao sa njima o tome jos nisu razgovarali, ali je dodao da ce i oni dobiti predlog plana kada krajem nedelje bude pripremljen u pismenoj formi.

Tokom danasnjeg dana predsednik Konsultativnog saveta, Veton Suroi se susreo i sa predsednikom Stranke demokratske akcije Kosova Numanom Balichem.
XS
SM
MD
LG