Dostupni linkovi

Počelo suđenje Milanu Martiću


U svojoj uvodnoj riječi, tužitelj Alex Whiting je kazao da su zločini za koje je Martić optužen počinjeni u okviru zajedničkog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bio nasilno i trajno protjerivanje nesrpskog stanovništva sa teritorija RSK. Ukupno 19 navoda optužnice odnose se na progone, istrebljenja, ubojstva i deportacije, a klassificirani su kao zločini protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja rata.

"Ovaj slučaj je jasan i jednostavan, naši dokazi će pokazati da je optuženi Martić i drugi pokušali i neko vrijeme ostvarili cilj da liše teritoriju planirane srpske države hrvatskog stanovništva. Pokušali su da stvore srpsku državu etničkim čišćenjem Hrvata i drugih nesrba", rekao je Whiting.

Podvukao je da je Martić direktnu podršku imao od vlasti Srbije na čelu sa Slobodanom Miloševićem i visokih službenika SDB Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića-Frenkija od kojih je primao naređenja, novac i naoružanje.

"Pokušavajući da ostvare taj cilj, Martić i drugi počinili su zločine navedene u optužnici", kazao je tužilac, navodeći da su nesrbi bili diskriminirani, pritvarani, mučeni, ubijani, protjerivani, pljačkani, a njihova imovina uništavana - "da bi otišli i da se ne bi vratili".

"Sve u optužnici je netačno, proizvoljno i neosnovano, osim mog imena. Pobrkana su i mjesta i vrijeme i dokazuje da sam bio gdje nisam bio i da sam radio što nisam radio", rekao je Martić, koji se na početku obraćanja Sudskom vijeću prekrstio.

Tužiteljstvo je najavilo izvođenje 63 svjedoka i velikog broja dokaza, dokumenata transkripata, audio i video zapisa. Krunski svjedok bit će Milan Babić, koji je ranije priznao zločine za koje je osuđen na 13 godina zatvora.

Tekst optužnice protiv Martića sa sajta Haaškog tribunala

Još jedna vijest danas dolazi iz Haaga: Sudsko vijeće u procesu Slobodanu Miloševiću donijelo je odluku da se ne izdvaja dio optužnice za zločine počinjene na Kosovu, kao i da se optuženom ne odobri dodatno vrijeme za izvođenje dokaznog postupka odbrane. Milošević je dosad potrošio oko tri četvrtine vremena koje mu je dodijeljeno za odbranu. Juče je Sudsko vijeće odobrilo Miloševićev zahtjev da mu se odobri šestonedjeljni odmor, pa će se proces nastaviti 23. januara.
XS
SM
MD
LG