Dostupni linkovi

Saborska bura oko Latinice


O emisiji “Latinica” hrvatski će se Sabor očitovati zaključcima – kazao je nakon žestokih riječi na račun najnovije HTV-ove emisije o Tuđmanovoj ostavštini predsjednik hrvatskog Sabora, Vladimir Šeks:

“Jučerašnja emisija Latinica, gospodo sa televizije, bila je jedna blasfemična i jedna krivotvorina hrvatske povijesti. Očigledno tendeciozna, protivna svim uznosima novinarske profesije.”

Raspravu je potaknuo zastupnik Pejo Trgovčević iz Hrvatske stranke prava, koji smatra da se u emisji negativno govorilo, ne samo o prvom hrvatskom predsjedniku, već i o cijelom hrvatskom narodu, te da se upravo na jučerašnji dan nije smjela emitirati:

“Sumnjam da je slučajno da se u Hagu dogodilo čitanje optužnice generalu Gotovini i da se dogodi jedna emisija koja je čitala optužnicu hrvatskom narodu, kao nadopunu.”

I Šeks i Trgovčević smatraju da nije riječ o napadu na slobodu medija, kada se, prema njihovim riječima, na bezobrazan i degutantan način plasiraju povijesne krivotvorine:

“Predsjednik Tuđman imao je nekakve vizije oko ujedinjavanja Hrvata i oko Centra Jesenovac, ali ne bih u to ulazo. Za njegove propuste se ne može okriviti cjelokupni hrvatski narod.”

Sinoćnju Latinicu gledala je i doktorica Mirjana Krizmanić i ne slaže se s tvrdnjama da je riječ o krivotvorenju povijesti:

“Mislim da treba pozdraviti emisiju koja konačno realistično govori, ili pokušava realistično govoriti, o našem prvom predsjedniku. Nastojala je istaknuti ono što je on krivo učinio, a učinio je strašno puno toga. Govorilo se o pljački, o privatizaciji za vrijeme rata, o nekim njegovim tvrdnjama koje ukazuju na njegovu ličnost. Jednom je rekao da mu je roditelje ubila UDBA, a zapravo je otac ubio majku, pa sebe. Nije bio baš veliki prijatelj istine. Dozvolio je takvu privatizaciju da se i sam njome okoristio. Iznosile su se negativnosti, ali to nema apsolutno nikakve veze sa cijelim hrvatskim narodom.”

IDS-ov saborski zastupnik, Damir Kajin, dopušta da su emitirani prilozi bili protutuđmanovski:

“Ali to nije ono zbog čega su se toliko zabrinuli u HDZ-u. Na taj način pokušavaju skrenuti pozornost sa najnovijih događaja oko Gotovine i sporazuma sa Austrijom. Pokušavaju još jedanput vezati se uz to magično ime hrvatske desnice.”

Kajin je posebno zgrožen činjenicom da je i sam ravnatelj Hrvatske televizije, Miroko Galić, prihvatio zahtjev desničara da o Latinici govori u Saboru:

“Pred Saborom to nije smio činiti. Ne može se sada dovesti u situaciju da žrtvuje sve oko sebe, da bi on na kraju ostao.”

Profesorica Krizmanić potsjeća da je prije nepunih mjesec dana, zbog slične emisije o sudjelovanju Hrvatske u ratu u Bosni i Hercegovini, smijenjen i HTV-ov urednik Tihomir Ladišić:

“Sada će i jadni Latin otići, kao Ladišić. Gledala sam i Ladišićeve emisije, a nisam vidjela da su bile neprofesionalno napravljene. Nisam vidjela ništa negativno, iako je za očekivati da će se neki, ne sa argumentima, protiv toga buniti jer se vjerojatno o tome ne bi smjelo govoriti. Mislim da treba govoriti.”
XS
SM
MD
LG