Dostupni linkovi

Mirno i trezveno o budućnosti


Predsjednik državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović podržao je kampanju hrvatske Vlade i OESS- kojom se poziva izbjegle hrvatske građane srpske nacionalnosti na povratak:

„Sa ovog mjesta, iz Zagreba, želim da uvjerim sve one ljude koji su danas u Srbiji i Crnoj Gori, a koji se još uvijek dvoume da li treba da se vrate ili ne, a željeli bi ili su skloni da donesu takvu odluku, da ovdje ne postoji nikakvog licemjernog stava, nikakve hipokrizije između onoga što se u akciji povratka vodi ne samo od strane Vlade Hrvatske, nego i od strane OEBS-a koji to podržava.“

On je pozvao izbjegle hrvatske građane srpske nacionalnosti da mirno i trezveno donesu odluku o svojoj budućnosti:

„Jer, kao što je i naslov filma, Hrvatska je domovina svih njenih građana, kao što je to i Srbija i Crna Gora za sve svoje građane, i kao što svaka evropska zemlja mora da bude za svoje građane.“

To je bio Marovićev komentar na prosvjede i kritike iz Srbije o navodnoj licemjernosti hrvatskih vlasti. On je kritičarima poručio da tolerancija i povratak nemaju alternative i da ne kritiziraju, već da se uključe u rješavanje problema.

Hrvatski predsjednik Mesić sa žaljenjem je konstatirao kako ima preko 30 ekscesa u kojima su žrtve hrvatski građani-povratnici:

„Ali upravo ova prezentacija poziva na toleranciju između onih koje će povratnici zateći i onih koji dolaze, da se otvori međusobna komunikacija. Jer, mi ne možemo voditi tridesetogodišnje ratove. Mi moramo završiti ratove, a krivnja neka se utvrdi na Haškom tribunalu, ali i na domaćem pravosuđu. I onaj tko je kriv, taj neka odgovara. Dakle, konkretni ljudi neka odgovaraju za konkretna djela. Ali ne da kolektiviteti odgovaraju za pojedince.“

Dijelu sastanka nazočio je i voditelj Misije OESS-a u Hrvatskoj Carlos Fuentes.

Podržan je nastavak bezviznog prelaska granice i transferiranje građana srpske nacionalnosti na izdržavanje kazne u Srbiji.

Što se otvorenih pitanja u regiji tiče, Mesić je kazao kako Hrvatska podupire svako rješenje na demokratskim načelima i bez uporabe sile.

Marović se – govoreći o Kosovu – založio za kompromisno rješenje, a apekirao je na međunarodnu zajednicu da se oko suradnje sa Hagom ne samo potražuje, već i ohrabri i pomogne.
XS
SM
MD
LG