Dostupni linkovi

Šta vojska krije iz Mladićevog dosjea?


LJAJIĆ: Mi moramo da ustanovimo da li je to sve čim vojska raspolaže kada je u pitanju dosje Ratka Mladića, ili zaista neko skriva delove tog dosjea. Naime, sada je po drugi put uručen dosje Ratka Mladića i rečeno je da se radi o kompletnom dosjeu. Istina da ima sedam-osam stranica više nego što je sadržavao prethodni dosje, međutim danas su me pozvali iz Tribunala i saopštili da su neke od tih stranica potpuno prazne i da u tim novim delovima nema bukvalno ništa, što su u Tribunalu i očekivali.

Mi moramo sada jednim potpuno transparentnim pristupom da povratimo poverenje ili da ne izgubimo poverenje od strane Tribunala. To nije dobar imidž, ukoliko Tribunal stekne utisak da mi zaista nešto skrivamo ili prikrivamo i zato je najbolje da sprovedemo jednu opsežnu istragu i da vidimo da li zaista vojska poseduje deo dokumentacije koja nije dostupna Tribunalu.

RSE: Može li ovakav razvoj događaja imati refleksije na izveštaj glavnog tužioca 15. decembra pred Savetom bezbednosti?

LJAJIĆ: Naravno da ovaj dosje nije presudan. I sa dosjeom ili bez njega, izveštaj ne bi promenio njegovu sadržinu. Bilo je potrebno da dostavimo značajan broj dokumentacije, između ostalog i ovaj dosje, da bi bar u onom delu izveštaja koji se odnosi na saradnju Srbije i Crne Gore sa Tribunalom, a vezan je za dokumentaciju, mogli da očekujemo pozitivan ton u tom izveštaju. Ovako, ja se plašim da će izveštaj biti prilično negativan. Mada činimo sve što možemo da u ovih preostalih dva dana dostavimo bar deo dokumentacije koju Tribunal traži.

Očekujemo od vojske da deo te dokumentacije dostavi što pre.
XS
SM
MD
LG