Dostupni linkovi

Decentralizacijom počinju pregovori


Razgovorima o decentralizaciji vlasti ce poceti pregovori o buducem statusu Kosova, izjavio je u Pristini Oliver Ivanovic, nosilac “Srpske liste za Kosovo i Metohiju”. Ivanovic je to rekao nakon sastanka sa zamenikom specijalnog izaslanika UN za pregovore o statusu, Albertom Rohanom.

Predstavnici Srpske liste su Rohanu preneli kako zele da aktivno ucestvuju u decentralizaciji, sto je proces koji treba da poboljsa polozaj manjina:

“Ocigledno je da ce decentralizacija biti prva tema i mislim da ce sa njom defakto poceti pregovori, u kojoj formi to nije na nama da odlucujemo. Znaci kako bude Ahtisari predlozio tako ce morati da bude usvojeno od svih strana”.

Austrijski diplomata Rohan je sastankom sa predstavnicima kosovskih Srba zapoceo visednevnu posetu Kosovu tokom koje ce, u okviru priprema za buduce pregovore, razgovarati sa medjunarodnim i kosovskim zvanicnicima.

* * * * *

Ostvarujuci opredelenje da se u okviru priprema za pregovore o statusu Kosova razgovara sa predstavnicima svih manjinskih zajednica Konsultativni savet za zajednice na cijem je celu Veton Suroi u ponedeljak je posetio manastirit Visoki Decani, gde su razgovarali sa ocem Savom Janjicem. Sastanak sa politickim predstavnicima kosovskih Srba iz Srpske liste za Kosovo i Metohiju je odlozen zbog kasnjenja clanova Saveta i obaveza lidera Srpske liste za Kosovo i Metohiu, Olivera Ivanovicha je odlozen za drugi dan.

Ocenivsi sastanak sa predstavnicima SPC uspesnim Veton Suroi je rekao kaoo su sa ocem Savom Janjichem razgovarano o zadacima koje ima Savet i posebno o potrebi integrisanja posebnih potreba zajednica, kako bi se obezbedila sto svestranija zastupljenost tih potreba u dokumentima i stavovima pregovaracke grupe.

Suroi je istakao da se posebno razgovaralo o statusu objekata SPS nakon utvrdjivanja statusa, nezavisno od toga kakav ce on biti.

„Ono sto je dobro i o cemu smo se i sada saglasili i kako bi se ovaj problem skinuo sa dnevnog reda je da smo se i mi Pravoslavna crkva slozili da crkva nema veze sa pitanjem statusa, znaci zastita SPC nije deo razgovora o statusu. Mi razgovaramo o nacinu na koji treba zastiti crkve i a ne da to bude prepreka za razgovore o statusu“, kazao je Suroi i istakao kako buduce Kosovo treba da potpisu jedan sporazum o zastiti sprksih crkvenih i kulturnih objekata i toje deo obaveza Kontakt grupe.

Otac Sava Janjich je u izjavi za nas radio ocenio veoma znacajnim obostranu saglasnost o polozaju manastira i svetinja SPC.

“Mislim da se slazemo da u skladu sa preporukama Kontakt grupe treba da se obezbedi poseban vid zastite za svetinje SPC na Kosovu i da sto se toga tice nema spora”, rekao je otac Sava isticuci da se o detaljima nije razgovaralo.

Isticuci kako kako to nije bio nikakav preterano zvanican politicki sastasnak, jer se, kako je rekao Crkva ne bavi politikom otac Sava je istakao kako je to bila “vise jedna razmena misljenja o nasim problemima, nacinima njihovog resavanja i posebno je istaknuta potreba tolerancije i promovisanja jednog tolerantnijeg odnosa posebno prema objektima SPC”.

Konsultativni savet je formiran prosle nedelje odlukom Pregovaracke grupe i do sada je razgovarao sa predstavnicima Bosnjaka, Turaka, Roma i Asskalija.
XS
SM
MD
LG