Dostupni linkovi

BEOGRAD


Više od 200 godina zatvora izrečeno je u ponedeljak pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu četrnaestorici pripadnika nekadašnje "Teritorijalne odbrane Vukovara" i srpske paravojne jedinice "Leva supoderica" za masovni ratni zločin počinjen krajem novembra 1991. na Ovčari kod Vukovara.
Za ubistvo 192 hrvatskih ratnih zarobljenika pokupljenih iz bolnice u Vukovaru na maksimalne kazne zatvora od po 20 godina osuđeno je osam osoba: nekadašnji komandant "Teritorijalne odbrane Vukovara" Miroljub Vujović, njegov zamenik Stanko Vujanović, zapovednik paravojne formacije "Leva Supoderica" Milan Lančužanin, i pripadnici tih jedinica Predrag Milivojević, Predrag Dragović, Ivan Atanasijević, Đorđe Šošić i Miroslav Đanković.
Na po 15 godina zatvora osuđeni su Vujo Zlatar, Jovica Perić i Milan Vojnović.
Predrag Madžarac je osuđen na 12 godina zatvora, Nada Kalaba - zbog ubistva jednog zarobljenika ispred hangara na Ovčari - na devet godina zatvora, a Goran Mugoša, zbog premlaćivanja zatvorenika ispred hangara i samom hangaru, na pet godina zatvora.
Marko Ljuboja i Slobodan Katić oslobođeni su optužbe, zbog nedostatka dokaza da su učestvovali u mučenju i ubijanju ratnih zarobljenika.
Vesko Krstajić, predsednik Sudskog veća je dvoiposatno obrazlaganje presude okončao rečima: "Crnogorski pisac iz 19. stoleća Marko Miljanov je objašnjavao u čemu je razlika između čojstva i junaštva. Junaštvo je sebe od neprijatelja sačuvati, a čojstvo je drugoga od sebe sačuvati. O svemu će istorija doneti sud, a ovu presudu shvatite kao presudu vašem čojstvu".
Suđenje za ratni zločin počinjen na Ovčari, koje je trajalo oko godinu ipo dana, bilo je prvo suđenje pred Specijalnim sudom Srbije za ratne zločine.
XS
SM
MD
LG