Dostupni linkovi

Bez promjena, molim


Dok predstavnici političkih stranaka s jedne strane taktiziraju o prihvatljivom minimumu ustavnih promjena u BiH, s druge strane postupcima tih istih pregovarača jačaju se etničke tenzije. Tako je, u jeku pregovora, predsjednik Stranke demokratske akcije i član Predsjedništva BiH, Sulejman Tihić, zatražio ocjenu ustavnosti naziva RS, tvrdeći da se to neće odraziti na pregovore. Međutim, predstavnici političkih partija iz manjeg bh. entiteta misle suprotno. Boško Šiljegović, Srpska demokratska stranka:

“Mislim da ove aktivnosti koje vodi gosp. Sulejman Tihić štete, i ja lično smatram da Sulejman Tihić, ne da želi da ukine naziv RS, nego želi da nestane RS, i mislim da ide u pravcu da zbija redove političkih organizacija u RS.”

Dopredsjednik Federacije BiH, Šahbaz Džihanović dijeli Šiljegovićevo mišljenje:

“To ne može imati ništa drugo za rezultat, osim da se zakoči bilo kakav razgovor o realizaciji preuzetih obaveza u Vašingtonu i ja sam zaista skeptičan u tom smislu da takav pristup vodi ka konstruktivnim rješenjima, nego mislim da on više ide u prilog kalkulacija da se ne promijeni ništa.”

Izjavom potpisanom u Vašingtonu samo se ozvaničilo ono što ovdašnji političari odavno tvrde - da žele promjene i tu se otprilike sve završava. Šefik Džaferović, dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH:

“Veoma je važno da je u Vašingtonu potpisana politička izjava predsjednika svih trenutno relevantnih političkih stranaka u BiH da se pristupi promjenama Ustava i da one teku u fazama, da je ovo prva faza koja se odnosi na reviziju Predsjedništva, Parlamenta i Vlade BiH, ingerencija države BiH i ljudskih prava, te da ona treba biti okončana do 30. marta iduće godine kako bi se iduće godine moglo ići na izbore u skladu s novim ustavnim rješenjima u toj oblasti.”

Kompromisi, koji su donedavno odbacivani i smatrani kozmetičkim, sad su, pod uticajem stranaca, glavni predmet rasprave. Sulejman Tihić, predsjednik SDA:

“Mi smo pristali da se sada ne razgovara o unutrašnjoj organizaciji, entitetima, kantonima itd., nego da se razgovara o samo 4-5 pitanja kao što je Predsjedništvo, Vijeće ministara, Parlament i nadležnosti države. Ne možemo ići ispod onoga što kažu prijatelji BiH - SAD i Evropska komisija.”

Konkretnih promjena koje bi uprostile glomaznu dejtonsku državnu aparaturu, kako trenutno stvari stoje, neće biti, smatra Šiljegović:

“Svi zahtjevi koji idu prema stvaranju novog Ustava, zahtjevi koji bi išli za korjenite promjene sadašnjeg Ustava ili koji bi išli u pravcu ukidanja RS, to su sve zahtjevi za stvaranje nove unutrašnje organizacije u BiH. Mi u SDS smo ih okvalifikovali kao neostvarene ratne ciljeve nekih snaga u BiH i mislimda ni druge političke partije iz RS neće prihvatiti ovakve promjene Ustava.”

Ukidanje entiteta suštinski ništa ne bi promijenilo ako nema političke volje, tvrdi potpredsjednik Ustavnog suda Federacije BiH, Kasim Trnka:

“Ako se donesu takve ustavne promjene da država ima kapacitet da o svemu sama pregovara što traži EU, onda je svejedno postoje li entiteti ili ne postoje. Ključno je pitanje da li se ostvaruju svi ostali elementi: konstitutivnost naroda, jednaka ljudska prava na cijeloj teritoriji BiH, jedinstveno tržište itd. To je sve što postoji u sadašnjem Ustavu, ali nažalost nije realizirano.”

Iako se na proslavi potpisivanja dejtonskog sporazuma u Parizu očekuje podrška ustavnim promjenama, te konkretizacija ustavnih rješenja, sudeći prema iskustvu, to će se dogoditi u posljednji čas. Šiljegović dodaje:

“Po pitanju nekih reformi zakona uvijek smo bili u nekom vremenskom tjesnacu, ali ako bude postojala dobra volja, siguran sam da se može stići, pogotovo ako se ne bude išlo u pravcu korjenitih promjena Ustava i nekih zahtjeva koji ne mogu dobiti saglasnost svih u BiH, pogotovo u RS.”

Za bh. političare koji se već deceniju žale kako nemaju priliku mijenjati nefunkcionalan državni ustroj, i kad je dobiju, uvijek postoji nešto preče. Do 31. marta ostalo je nešto više od tri mjeseca. Do tada, politički lideri, u jeku pregovora, neometano putuju o trošku države i, poput Sulejmana Tihića, usput obavljaju i privatne vjerske rituale.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG