Dostupni linkovi

Miting bez incidenata


Na mitingu je iz veteranskih redova iskazano snažno antivladino raspoloženje. Željko Strize iz HVIDR-e:

"Čija je to Vlada čija se politika prema braniteljima svodi na: locirati, uhititi, isporučiti... Kada čujete to od predsjednika Sabora onda se svatko upita: Kuda plovi ova barka? Žalosno je da su i neki biskupi poklekli"

Organizatori su su bili najavili da će preko razglasa pustiti govor premijera Sanadera koji se prije četiri i po godine zalagao za za ratni zločin osudjenog generala Mirka Norca. To nije učinjeno, a nekadašnji Sanaderov suparnik za mjesto šefa HDZ-a Ivić Pašalić, nam kaže i zašto:

"Logično je da su organizatori htjeli učiniti sve što mogu da ne bi otežali situaciju. Ova vlast je sujetna i Sanader bi teško podnio da čuje svoje laži od prije četiri i po godine."

Antivladino raspoloženje ogledalo se i u tome ssto su izviždani Splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić i župan Splitsko – dalmatinski Ante Sanader, obojica članovi vladajućeg HDZ-a i političari bliski premijeru Sanaderu.
„...i poziva se jedinstvo, a ne zvižduk. Živjeli!“ pokušao je reći Ante Sanader.

Za razliku od veterana vojnika časnici poput brigadira Marka Rajčića bili su umjereniji zahtijevajući i očekujući od vlade punu
potporu obrani Ante Gotovine.

Miting su svojim prisustvom podržali i umirovljeni Hrvatski generali. Jedan od njih Markica Rebić nam je izjavio da će ovaj skup koristiti Anti Gotovini:

"Kada 100.000 ljudi kaže da se mora braniti Gotovina onda se to mora respektirati. Ako to ne budu respektirali - otići će sa scene", rekao je Rebić.

Na pozornicu uz tribinu s koje se govorilo uz umirovljene Hrvatske generale od saborskih zastupnika primjećeni su tek oni iz Hrvatske stranke prava.

* * * * *

Udruga hrvatskih ratnih vojnih invalida (HVIDRA) organizirala je širom Hrvatske skupove potpore haškom optuženiku generalu Anti Gotovini. Skupovi su održani bez političara i nisu zabilježeni incidenti.


U Zagrebu 500, u Kninu pedesetak, u Đakovu i Puli stotinjak sudionika, u organizaciji Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata u nizu gradova u svim hrvatskim županijama održani su skupovi potpore najnovijem haškom uhićeniku, generalu Anti Gotovini. Skupovi su
održani bez sudjelovanja i istupa političara, samo sa kratkim obraćanjima čelnika invalidskih udruga. Uz potporu Gotovini, šef zagrebačke HVIDRA-e Ivan Pandža iskoristio je današnji skup za napad na Veljka Džakulu, početkom devedesetih jednog od vođa srpske pobune, potom disidenta kojeg su kninske vlasti i Beograd zatvarali. Džakula je unazad nekoliko godina predsjednik Upravnog odbora nevladine organizacije Srpski demokratrski forum i živi na relaciji rodni Pakrac-Zagreb:

„Gospodo, svi vidite ovu sliku. Poslije ,Bljeska‘ ovaj čovjek je bio priveden kao jedan od vođa ,balvan revolucije‘. On je danas jedan od najpriznatijih. Ima sva odlikovanja ove države. A naši zapovjednici su u Hagu ili čekaju da tamo završe.“

Ikonografija na svim skupovima bila je ista – hrvatske zastave i slike generala Gotovine, a po završetku skupova koji su protekli bez incidenata, sudionici su se mirno razišli.
XS
SM
MD
LG