Dostupni linkovi

Glava u pesku


Predsednik Srbije Boris Tadić kaže na pitanje Radija Slobodna Evropa o Nacrtu preporuka Venecijanske komisije za referendum o nezavisnosti Crne Gore da ova komisija nije izašla sa zvaničnim stavom.

“Papir koji sam ja dobio nažalost ne liči na ono što je juče objavljeno u našim medijima. U tom papiru koji sam ja dobio postoji samo jedna dvanaestina onoga što je objavljeno u jučerašnjim medijima tako da je taj papir prilično relativan.”

Predsednik parlamenta državne zajednice Srbija i Crna Gora i funkcioner Koštuničine Demokratske stranke Srbije, Zoran Šami kaže za naš program da mišljenje Venecijanske komisije za njega nije iznenađenje i da je potpuno jasno da će Komisija insistirati na standardima koji važe u Evropi.

“Loš je običaj kod nas u politici a posebno u Crnoj Gori što svako čita ono što mu se sviđa i ako nam se baš to dopada, držimo glavu u pesku, ali činjenica je da bi referendum bio uspešan mora da se izjasni više od 50 odsto upisanih birača da želi nezavisnu državu.”

A Aleksandar Simić, savetnik srpskog premijera Vojislava Koštunice, za izveštaj Venecijanske komisije kaže da je pravno vrlo precizan i da ne dozvoljava različita pravna tumačenja.

“Imamo 39 mišljenja koja govore o tome da je za uspeh referenduma o promeni državnog statusa potrebno da za nju glasa više od 50 procenata od broja upisanih crnogorskih birača. Dakle, u tom smislu, zaista, taj stav je potpuno jasan i on drastično odudara od važećeg Zakona o referendumu Crne Gore koji predviđa da je referendum uspešan ako na njega izađe više od 50 posto upisanih birača a više od polovine izašlih glasa za pitanje na referendumu.”

Na naše pitanje kako komentariše odredbu koja po navodima medija glasi da je Venecijanska komisija ocenila da pravo glasa na referendumu mogu imati samo građani Crne Gore a ne i njeni državljeni koji žive u Srbiji, Aleksandar Simić, savetnik srpskog premijera kaže:

“Ako bi referendum u Crnoj Gori kojim slučajem uspeo onda bi ti državljani Crne Gore koji žive u Srbiji i kojih ima više od 200.000 odjednom postali stranci u Srbiji u kojoj žive zato što oni nemaju državljanstvo Republike Srbije, a međunarodno priznato državljanstvo Srbije i Crne Gore bi prestalo da važi. Ti ljudi imaju pravni interes da ne budu stranci u zemlji u kojoj žive, s obzirom da žive u Srbiji oni bi imali pravni interes da u takvom referendumu učestvuju. Ja mislim da će oni to pravo ostvariti uvek ako se obrate posebno Evropskom sudu za ljudska prava.”
XS
SM
MD
LG