Dostupni linkovi

Haag, a ne Zagreb?


Nakon prebacivanja u Haaški tribunal i neizbježnog ljekarskog pregleda, Gotovina će se kao i svi drugi optuženici prvi put pojaviti u sudnici nekoliko dana kasnije, kako bi se izjasnio o optužnici, odnosno formalno se izjasnio da li se osjeća krivim ili nevinim po njenim navodima. Poslije toga teče rok od 30 dana u kojem tužilaštvo mora odbrani predati kompletnu dokumentaciju na kojoj temelji optužnicu.

Podsjećamo, Gotovina je optužnicom dopunjenom u februaru 2004. godine optužen za sudjelovanje u zajedničkom zločinačkom poduhvatu – nasilnom i trajnom protjerivanju srpske populacije iz regiona Krajine. Gotovo istovjetna optužnica je podignuta protiv još dvojice hrvatskih generala, Ivana Čermaka i Mladena Markača, koji su u međuvremenu pušteni da na slobodi dočekaju početak suđenja. Tužilaštvo će vrlo vjerovatno zatražiti spajanje ovih optužnica u jednu. Međutim, obzirom na četverogodišnje bjekstvo pred pravdom teško je očekivati da suci i Gotovini odobre status kakav imaju Čermak i Markač, koji su se svojevremeno dobrovoljno predali Tribunalu.

Eventualno spajanje optužnica Gotovina-Čermak-Markač išlo bi na štetu posljednje dvojice. Naime, Čermak i Markač su se već neko vrijeme spominjali kao slučaj koji bi se mogao prepustiti na vođenje hrvatskom pravosuđu. Sa priključenim Gotovinom to bi, međutim, značilo da bi i njih dvojica morali računati na suđenje u Haagu, a ne u Zagrebu.

PREDMET GOTOVINA (IT-01-45) "Operacija Oluja"
XS
SM
MD
LG