Dostupni linkovi

SMS-mržnje


Crnogorskom građanima već duže vrijeme je na usluzi servis koji pružaju mobilni operateri u saradnji sa domaćim tv stanicama, preko koga gledaoci mogu komentarisati programsku sadržinu i aktuelne emisije SMS porukama. Taj servis je nerijetko izvor krajnje vulgarnih komentara, ali i poruka koje odišu govorom mržnje. Najupečatljiviji primjer u posljednje vrijeme je sinoć prikazana politička emisija klopka, srpske BK Televizije, koju prenosi podgorička Elmag TV stanica. Neki crnogorski gledaoci očigledno nijesu bili zadovoljni izborom gostiju iz regiona, kosovskog advokata Azema Vlasija, i Mata Granića, bivšeg ministra inostranih poslova Hrvatske, pa su putam SMS poruka na njihovu adresu uputili čitav niz šovinističkih i uvredljivih komentara koji se ne daju ni prepričati u našem programu. Ko je dužan za nadgledanje ovog servisa i selekciju poruka, prvo smo pitali Gojka Mitrovića, vlasnika Elmag Televizje, u čijem su programu sporne poruke emitovane:

„Shodno ugovoru sa Monet-om Televizija Elmag prima sve poruke koje korisnici Monet-a pošalju na temu emisije koju mi emitujemo i postoje dva tastera u programu, zeleni i crveni i taj čovjek koji je televiziju zadužen da to čita on odlučuje u kojoj poruci ima govora mržnje i crvenim tasterom eliminiše, a zelenim tasterom .......... pušti u program“.

RSE: Kako to onda da se u emisiji koju ste reemitovali pojavio ogroman broj poruka sa klasičnim govorom mržnje?

MITROVIĆ: Ovo što vi govorite čujem prvi put. Ja sad idem u televizuju, pa ću da pogledam, a s obzirom da se u Monet-u snimaju sve poruke.

Miodrag Strugar, PR menadžer mobilnog operatera Monet, za naš radio kaže da servis koji ta kuća omogućava nije sporan, već njegova zloupotreba:

„Sa većinom crnogorskih televizija imao ugovor o prižanju serivisa SMS komentari na tv i u ugovoru jasno stoji, kao što stoji u zakonu, da su za sve što se emituje na televiziji odgovorni ljudi iz televizije. Oni imaju mogućnost selekcije poruka koje će biti emitovane i mi očekujemo da oni tu striktno poštuju zakon. Što se tiče poruka neprijatne sadržine ili protivzakonite sadržine očekujemo da one budu ukinute ukoliko neko zloupotrebljava taj serivs, svakako da treba da reaguje Agencija za radio difuziju. Nećemo dozvoliti da se uz Monet-ov logo, uz Monet-ovo ime, bez obzira na to što Monet nema odgovornost, bilo kakve negativne ikonotacije vežu“.

U Agenciji za radio difuziju nespore da je u nadležnosti tog tijela sve što se emituje na elektronskim medijima. Direktor Abaz Beli Džafić naglašava da je Agencija uočila da se u okviru SMS servisa na pojedinim crnogorskim televizijama emituju poruke čija se sadržina ne smije tolerisati i da se tome mora stati na kraj:

„Evidentno je da oni uopšte ne koriste mogućnost kontrole, a svi imaju tu mogućnost i selekcije prispjelih poruka, a onda i zanemaruju svoju obavezu da uređuju program koji emituju i da odgovaraju za njegov sadržaj. Mi ćemo iz Agencije za radiodifuziju ukoliko se ta praksa nastavi, a upozorili smo sve televizijske stanice na tu praksu, preuzet mjere zabrane emitovanja takvih programskih sadržaja i to možemo da odradimo za samo jedan jedini dan“.

RSE: Da li su osim zabrane predviđene neke druge sankcije za takvo ponašanje, s obzirom da se radi o klasičnom govoru mržnje?

DžAFIĆ: Govor mržnje je posredstvom elektronskog medija krivično djelo i posebno ako se tim segmentom počnu bavit institucije, kao što je Agencija za radio difuziju, onda dobro znate koje su sankcije predviđene za tako nešto. Krivični zakon i krivično pravna odgovornost. Mi nijesmo posegli za takvim mjerama još uvijek, što ne znači da nećemo.
XS
SM
MD
LG