Dostupni linkovi

Decentralizacija ne sme voditi podeli


Decentralizacija vlasti na Kosovu ne moze biti deo pregovarackog procesa Pristine i Beograda o statusu. Reforma lokalne vlasti treba da prati proces resenja statusa. To je receno nakon sastanka sefa UNMIKa Sorena Jesena Petersena sa celnicima kosovskih institucija.

Predsednik Kosova Ibrahim Rugova je rekao da se o decentralizaciji pitaju kosovske vlasti:

“Proces decentralizacije smo zapoceli pilot projektima a kasnije ce to biti opsta reforma. Za nas to bi bilo lakse na nezavisnom Kosovu”, kaze Rugova.

Osvrcuci se na najave sastanka kosovskog ministra za lokalnu upravu Ljufti Hazirija sa njegovim kolegom iz Vlade Srbije Zoranom Lonccarom, ovoga meseca u Becu, Rugova je rekao da ce odluku o tome doneti kosovske institucije. Pritom Rugova nije odbacio mogucnost odrzavanja sastanka, ali je podvukao da takvi susreti mogu pomoci samo u razmatranju tehnickih pitanja.

U tom pogledu sef UNMIK-a Soren Jesen Petersen je rekao kako UNMIK ne vrsi pritisak na Hazirija da se sastane sa Loncarom, iako je, kako je naglasio, dobro cuti i stavove Beograda u vezi s tim procesom.

Prema oceni Petersena decentralizacija moze omoguciti ispunjenje onih standarda, koji se odnose na unapredjenje polozaja manjina, posebno srpske:

“Decentralizacija je proces koji vodi Pristina jer se on odnosi na lokalnu samoupravu na Kosovu. Ranije je bilo i ideja da se razmotri Ohridski sporazum, cije se pojedine tacke mogu prilagoditi Kosovu”, izjavio je Petersen i naglasio da se moze sprovesti samo ona decentralizacija kojom se postuje princip Kontakt grupe, da nema podele teritorije.
XS
SM
MD
LG