Dostupni linkovi

Balkanske zemlje zainteresovane za pregovore o Kosovu


Početak pregovora o budućem statusu Kosova posetom diplomatskih predstavnika Grčke, Hrvatske i Rumunije pokazuje se kao važno političko bezbednosno pitanje regiona. Pa tako Grčka, Rumunija i Hrvatska osećaju potrebu da se u procesu definisanja budućeg statusa Kosova ojača regionalna stabilnost, zaključak je nakon serije razgovora diplomatskih predstavnika ove tri zemlje sa srpskim zvaničncima. Kao jedan od najvažnijih razloga ove posete je neophodnost stalnih konsultacija među zemljama regiona, preneo je to šef grčke diplomatije Petros Molivijatis.

“Mi smo ovde da bismo dali bilo kakve predloge za rešenja problema na Kosovu. Jedna od stvari koju smo naglasili jeste potreba da se obezbedi snažna regionalna bezbednost u vezi sa procesom rešavanja pitanja statusa Kosova.”

Zemlje regiona imaju pravo i realni interes da budu u toku pregovora o budućem statusu Kosova i da daju konstruktivne sugestije, smatraju srpski državmo lideri. To je svojim gostima prvi predočio predsednik Srbije Boris Tadić koji je ponovio da se protivi nezavisnosti, ali i podeli Kosova i Metohije.

“Beograd nema nameru da upravalja interesima i poslovima albanske zajednice na Kosovu i Metohiji, ali Beograd ima vitalni interes i sav legitimitet kada želi da utiče na procese u srpskom entitetu i da obezbedi srpskoj zajednici na Kosovu i Metohiji mir, bezbednost, ekonomski, politički i kulturni prosperitet, uključujući i budućnost i sigurnost za Srpsku pravoslavnu crkvu na Kosovu i Metohiji, priznajući sva prava, najviša prava albanskoj zajednici i interes albanske zajednice, albanskih građana na Kosovu i Metohiji, ali unutar teritorijalnog intergriteta i suvereniteta naše zemlje nad Kosovom i Metohijom.”

Ministarska trojka procesa saradnje Jugoistične Evrope razgovarala je i sa premijerom Vojislavom Koštunicom i ministrom spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vukom Draškovićem.

“Ja izražavam zahvalnost vladama Grčke, Hrvatske i Rumunije na stavu da se do budućeg statusa Kosova dođe dijalogom, primenom standarda i kompromisom. Zaista, ne radi se samo o stabilnosti Srbije i Crne Gore, nego se radi o stabilnosti ili nestabilnosti zemalja Zapadnog Balkana, cele Jugoistične Evrope a i šire. Ja sam moje goste upoznao sa suštinom naše zaista kompromisne i evropske formule više od autonomije manje od nezavisnosti. Sada bi bilo potrebno da Evropska unija i Sjedinjene Američke Države pre svega ohrabre albanske političare da i oni naprave jedan mali korak ka kompromisu.”

Povećano interesovanje zemalja regiona za predstojeće razgovore o Kosovu je očekivano, jer po mišljenju Zorana Lutovca, specijalnog savetnika srpskog predsednika Tadića, interes zemalja u regionu je da se pitanje Kosova reši na način koji bi dugoročno omogućio stabilnost Jugoistične Evrope.

“Dakle, na jednoj strani da se postave direknti odnosi Prištine i Beograda koji bi vodili rešenju koji će stabilizovati region. Svakako da su zemlje u regionu zainteresovane da se pre svega upoznaju sa suštinom, sadržajem ključnih problema, a s druge strane da eventualno pomognu nekim svojim sugestijama, savetima ili da pruže dobre usluge kako bi se došlo do rešavanja tog pitanja, najpre na obostrano zadovoljstvo Beograda i Prištine, a potom i celog regiona, jer upravo rešenje koje bi zadovoljilo i Beograd i Prištinu i bilo stabilno rešenje, je rešenje koje bi omogućilo da se taj problem ne prenese na ceo region.”

Ministarska trojka procesa saradnje u Jugoističnoj Evropi u utorak je posetila Prištinu i tamo razgovarala sa liderima kosovskih Albanaca i Srba i šefom civilne uprave.
XS
SM
MD
LG