Dostupni linkovi

Šta je crkva, a šta država?


Članovi beogradskog tima za pregovore o budućem statusu Kosova sastali su se danas prvi put sa namerom da finalizuju pripreme za pregovore sa međunarodnom zajednicom i Prištinom. Predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, Sanda Rašković Ivić izjavila je za naš program da je usaglašen rad kabineta predsednika i premijera Srbije i podstetila na osnovni princip.

“Ono o čemu zaista neće biti pregovora to je naš državni suverenitet i teritorijalni intergritet koji nam je omogućen Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244. Znači bilo kakva priča o nezavisnosti uslovnoj i bezuslovnoj, s naše strane ne dolazi u obzir. Bilo kakav gubitak suvereniteta nad tom teritorijom i bilo kakvo cepanje teritorijanog intergriteta takođe ne dolazi u obzir. Jer ako nema podele Kosova, a nema je, ne sme da bude ni podele Srbije.”

S druge strane, pojedini predstavnici Srba sa Kosova čija se političke opcije nije našla u pregovaračkom timu, izražavaju skepcitizam u pogledu njegove uspešnosti. Gojko Savić, poslanik u parlamentu Kosova.

“Mislim da je u startu ova Vlada izgubila sve i nije trebalo da se preduzmu bilo kakvi koraci razgovora oko budućeg statusa Kosova. Jednostavno, trebali su da se raspišu prevremeni izbori i da nova vlast onda može da parira svemu onome što se dešava na međunarodnoj sceni.”

Sastanku pregovaračkom tima prisustvovali su članovi Odbora Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve za Kosovo i Metohiju i to na molbu patrijarga Pavla premijeru Koštunici. Prisustvo ovog Odbora je po mišljenju Gojka Savića dobar potez jer, kako kaže, pregovarački tim je:

“Gotovo jednopartijski i mislim da nema nekog jakog uticaja da bilo šta može da učini. Sasvim je normalno što su i predstavnici Pravoslavne crkve prisutni na tom sastanku. Verovatno će oni, ako ništa drugo, moći, možda, da malo radikalnije utiču na članove ovog pregovaračkog tima.”

U javnosti, međutim, ima mišljenja da prisustvo kompletnog Odbora Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve za Kosovo i Metohiju dodatno potvrđuje tezu o klerikalizaciji Srbije, koju analitičar Mirko Đorđević naziva:

“Horizontalnom klerikalizacijom. Crkvi je, naime, data uloga data uloga koja nije njena prirodna uloga i ona se pojavljuje u ulozi isključivo političke snage. To je to te mere uzelo maha da je crkva politička snaga koja ima ulogu ideološkog arbitra i nema političara i nema političkog čina do skupštine do sednice najviših tela gde se političari ne trude da crkvu uvuku.”

U kojoj je meri horizontalna klerikalizacija opasnost za Srbiju pokazuje, kaže Mirko Đorđević, i primer da i u crkvi počinje da sazreva svest o tome.

“Vladika lipljanski Teodosije, koga je Sinod inače imenovao za neku vrstu oficira za vezu u vezi onih pregovora o statusu Kosova, kaže da je to glavna opasnost danas da su se pomešale uloge crkve i države i ako budemo ovako nastavili, citiram vladiku Teodosija, svet nas neće razumeti, ljudi nas neće prihvatiti jer se kod nas u poslednje vreme, kaže on, ne zna šta je crkva a šta je država.”
XS
SM
MD
LG