Dostupni linkovi

Solanina balkanska turneja


U prvoj godini svog mandata EUFOR je u Bosni i Hercegovini ostvario izvanredan posao, ocjena je visokog predstavnika Evropske unije za vanjsku politiku i bezbjednost, Havijera Solane. Sada, kada je otpočeo proces pregovora o stabilizaciji i pridruživanju BiH s Evropskom unijom, počela je i igra, kako kaže Solana, u kojoj su zastupljene dvije vrste naroda: narod Evropske unije i narod Bosne i Hercegovine:

“Narod Evrope je već kazao da vam daje mogućnost da postanete dio Evropske unije. Na narodu i građanima Bosne i Hercegovine je da dokažu da zaslužuju da postanu dio Evropske unije. Ja ne sumnjam da većina stanovništva Bosne i Hercegovine to nema na umu.”

Havijer Solana tomu dodaje da su uspješno okončanje procesa stabilizacije i pridruživanja i potpuna saradnja sa Haškim tribunalom dijelovi tog puta koji se moraju savladati.

Na neizbježno pitanje o hapšenju haških bjegunaca Karadžića i Mladića, visoki predstavnik Evropske unije kaže da to nije odgovornost samo jedne ili više organizacija:

“To je svačija odgovornost, na prvom mjestu vlasti Bosne i Hercegovine.”

Nadamo se, poruka je Havijera Solane, da će ovi ljudi biti tamo gdje trebaju biti - pred sudom u Hagu.

* * * * *

U Evropi ima mesta za sve koji postuju njene vrednosti, izjavio je u Pristini Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, Havijer Solana. Solana je kosovskom pregovarackom timu porucio da se uporedo sa pregovorima mora raditi na sprovodjenju standarda, a posebno na poboljsanju polozaja manjina i decentralizaciji.


Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana izjavio je u Pristini da sve zemlje regiona imaju evropsku perspektivu te da u Evropi uvek ima mesta za one koji postuju evropske vrednosti.

To je bio odgovor Solane na pitanje novinara dali u Evropi ima mesta za nove drzave:

“Evropa je obelezena znacajnim brojem vrednosti. Uvek ima mesta za one koji brane te vrednosti, jer kada ima volje onda uvek ima i mesta”, rekao je Solana.

Solana je izjavio kako ce pregovaracki tim Pristine za razgovore o statusu morati da radi puno na onome sto je san svih Kosovara. On je rekao da gradjani Kosova trebaju biti spremni jer ce pregovaracki proces biti dugacak i zahtevace bolna pozrtvovanja:

“Put do kraja nece biti tezak ali ni jednostavan. Bice teskoca, momenata sa tenzijama, politickih komplikacija i svako treba da bude spreman da radi svoj posao”, kaze Solana.

On je upozorio da do nasilja ne sme doci, te naglasio da su razgovori o statusu politicki proces.

Prema njegovim recima na pocetku pregovarakog procesa razgovarace se o temama kao sto su polozaj manjina i proces decentralizacije, te je pozvao lidere da rade na unapredjenju zivotnih uslova i ispunjenju standarda:

“Svi Kosovari bez razlike, i Albanci i Srbi, treba da se osecaju dobro na Kosovo. Zbog toga je vazno da se proces decentralizije, kao deo standarda, brzo sprovede”, porucio je Solana.

On se sastao sa sefom UNMIK-a Sorenom Jesen Petersenom, pregovarackim timom Kosova na celu sa predsednikom Ibrahimom Rugovom i predstavnicima kosovkih Srba.

Rugova je rekao kako je Solanu informisao o pripremama za razgovore o buducnosti Kosova te je insistirao na direktnom priznanju nezavisnosti:

“Insistiram na nezavisnom Kosovu sa svim garancijama za manjine za njihovu sigurnosti i za dobrosusedske odnose”, kaze Rugova.

Randjel Nojkic, jedan od lidera “Srpske liste za Kosovo”, je nakon sastanka sa Solanom najavio mogucnost da narednih dana clanovi te liste posete Bec gde bi sa glavnim pregovaracem Martijem Ahtisarijem razgovarali o svim problemima sa kojima se suocavaju kosovski Srbi. Nojkic je naglasio da to ne znaci formiranje neke trece pregovaracke ekipe vec uvazavanje misljenja svih onih koji su ukljuceni u proces.

* * * * *

Ključna poruka sa sastanka najviših crnogorskih zvaničnika sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Havijerom Solanom je, da je vrijeme održavanja referenduma o nezavisnosti definitivno utvrdjeno i da nema odlaganja implementacije odluke gradjana, saopštio je Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović u intervjuu Radiju Crne Gore:


"Mi smo saopštili svoj, vrlo čvrst stav da se referendum treba održati u onom roku koji je predvidjen, koji je dio državne politike Crne Gore i saopštili da je naš odnos prema referendumu i njegovom održavanju u tom roku definitivan i da nema niti jednog razloga da se on, zbog rješavanja kosovskog pitanja odlaže. Iskazali smo raspoloženje da se za sasvim kratko vrijeme, ukoliko bude potreba Evropske unije i pregovaračkog procesa implementacija referenduma odloži, ali smo tada čuli stav da oni smatraju da nema potrebe za tim jer je suštinski bitna volja gradjana, a njeno sprovodjenje nema onaj značaj koji ima sam referendum. Dakle, ono što je poruka sa tog sastanka je, da je vrijeme održavanja referenduma definitivno utvrdjeno i da nema odlaganja implementacije referenduma i zato sam vrlo zadovoljan tim sastankom i mislim da je on imao svoj efikasan učinak."

Crnogorski Predsjednik i premijer Filip Vujanović i Milo Djukanović saopštili su Havijeru Solani da će preporuke Venecijanske komisije o referendumskim pravilima biti prihvaćene jer se ne očekuje da će te preporuke imati eksperimentalni sadržaj za Crnu Goru, vec iskustvene standarde Evropske unije. Vujanović i Djukanović su saopštili spremnost za razgovor sa zvaničnim Beogradom o savezu nezavisnih država i o odnosu izmedju Crne Gore i Srbije nakon referenduma o nezavisnosti. Vujanović je rekao da treba sve učiniti za otvaranje dijaloga unutar Crne Gore o referendumu, te je predloženo i Havijeru Solani da podstakne taj dijalog:

„Da taj dijalog bude o demokratskim uslovima referenduma, da bude u funkciji implementacije preporuka Venecijanske komisije i da, naravno, on bude kompatibilan sa dinamikom referenduma i mi smo tu vrstu raspoloženja iskazali, rekli da bi bilo korisno da se on obavi u parlamentu, predložili gospodinu Solani da ohrabri taj dijalog, predložili da podstakne opoziciju da uđe u taj dijalog, jer je on nako našeg sastanka imao sastanak sa liderom SNP-a i najveće stranke opozicije gospodinom Bulatovićem. Iz SNP-a su ostali pri svom stavu da nema potrebe za direktnim kontaktom sa vladajućim strankama i vlašću i da su oni spremni preko očigledno Evropske unije da taj kontakt obezbijede. Kakav je sadržaj tog kontakta nejasno je. Da li bi to bila komunikacija vlasti i opozicije sa Evropskom unijom, onda Evropska unija prenosila stavove jednih i drugih, da li bi to bila komunikacija vlasti i opozicije uz prisustvo Evropske unije u tom procesu razgovora ili je moguće da na neki treći način oni smatraju da treba ostvariti taj kontakt? Ja mislim da to Crnoj Gori i njenoj tradiciji parlamentarizma nije primjereno“.

U Socijaldemokratskoj partiji, manjoj članici vladajuće crnogorske koalicije, ocjenjuju da nakon sinoćnjeg razgovora visokog predstavnika Evropske unije Havijera Solane sa crnogorskim zvaničnicima i liderom opozicije Predragom Bulatovićem, međunarodna zajednica ne dovodi u pitanje održavanje referenduma u Crnoj Gori i da zato treba početi sa definisanjem referendumskih uslova. Portparol Socijaldemokratske partije Branislav Radulović:

„Sinoćnja posjeta gospodina Solane je pokazala tri osnovne stvari. Prvo, da međunarodna zajednica danas ozbiljno računa sa crnogorskim referendumom i da njegovo održavanje više niko ne dovodi u pitanje. Pod broj dva jeste da je u Crnoj Gori potreban dijalog i da crnogorska opozicija više ne može računati na politiku bojkota i mora ući u dijalog sa crnogorskom vlašću oko definisanja osnovnih uslova za održavanje referenduma i pod broj tri da sada svi treba da se skoncentrišemo na implementaciju referendumskih uslova i u tom pogledu ušli smo u definisanje referendumskih uslova, što znači da crnogorski građani već sada mogu računati sa crnogorskim referendumom ali na drugoj strani, da crnogorska opozicija ne može računati na politiku bojkota kao politiku koja bi bila podržana od strane međunarodne zajednice. Prosto, sada je vrijeme da svi uđemo u crnogorski parlament, definišemo referendumske uslove i omogućimo crnogorskim građanima da napokon u demokratskim uslovima, za razliku od ’92.godine, opredjele u kakvoj i u kojoj državi žele da žive“.

Komentarišući stavove koje je povodom održavanje referenduma u Crnoj Gori sinoć saopštio visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana, nakon razgovora sa crnogorsim zvaničnicima, u opozicionim strankama naglašavaju Solanin stav da uslovi za referendum o odvajanju dijala države moraju biti mnogo striktniji nego prilikom određivanja referendumskih pravila za manje bitna pitanja. Opozicija očekuje da crnogorska vlast odustane od referenduma nakon što međunarodne organizacije saopšte referendumska pravila.

„Pravila za održavanje eventualnog referenduma o samostalnosti Crne Gore biće stroga i nakon što to budu saopštile međunarodne organizacije najvjerovatnije će se odustati od održavanje referenduma, čime neće biti potrebe ni za otvaranje dijaloga o tom pitanju u Crnoj Gori“ izjavio je potpredsjednik Srpske narodne stranke Goran Danilović, komentarišući poruke koje je zvaničnicima u Crnoj Gori, ali i opoziciji, uputio visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana:

„Mi u Srpskoj narodnoj stranci mislimo da nakon što Venecijanska komisija saopšti preporuke da će vjerovatno nakon toga, recimo, Savjet Evrope utvrditi vrlo precizna pravila i da će onda, koliko god bili vrući i zainteresovani za referendum, pojedinci u Crnoj Gori shvatiti da je ta priča završena i vjerujem da će dijalog biti suvišan, jer mislim da nakon toga treba odustati. Ukoliko je cijena održavanja referenduma kojim se otcjepljuje jedna država od druge to da krenemo iz početka kao Crna Gora, da izgubimo sve dosadašnje stečene pozicije u Evropi, a sve se to može zaključiti iz onoga što je govorio Solana i prethodnih dana visoki predstavnici Evropske unije, ali ne bilo koji nego oni najznačajniji, onda je zaista politički harakiri ulaziti u takav projekat i tražiti dijalog za takav projekat. Vjerujem da nakon Venecijanske komisije, pa možda i nakon stava Savjeta Evrope, suvišan će biti dijalog jer će se od referenduma odustati“.

„Opozicione stranke neće ulaziti u direktan dijalog s vlastima o referendumskim uslovima, ali se o tome može razgovarati sa institucijama Evropske unije“, kaže predsjednik Narodne stranke Predrag Popović, naglašavajući stav visokog predstavika Evropske unije da referendumski standardi moraju biti strogi:

„Ono što je bitno jeste to je činjenica da je gospodin Solana juče veoma rezolutno saopštio da referendum o secesiji nije isto što i referendum o nekim komunalnim problemima ili nekom problemu nižeg reda značaja, te s toga da će i standardi za tu problematiku biti izuzetno visoki. S druge strane, mi smo kazali i ponavljamo. Sa vlašću, ovdje u Crnoj Gori, nema razgovora, kao što smo, takođe, ponovili da smo veoma otvoreni da bezuslovno i odmah stupimo u komunikaciju sa Evropskom unijom, što, uostalom, radimo po bilo kojem pitanju, pa i o ovom pitanju. Tu je i opozicija jasna i mislim da su i stavovi gospodina Solane na neki način ipak išli u susret zahtjevima opozicije. Šta će se u budućnosti dešavati to ćemo tek da vidimo, ali neka vlast ili bilo ko drugi ne zaboravi da su rokovi veoma striktni. O referendumu i o svemu ostalom vlast ne smije da pokreće bilo kakvo pitanje prije isteka roka koji je predviđen Ustavnom poveljom“.

„Ocjena crnogorske vlasti da je Evropska unija prihvatila održavanje referenduma u Crnoj Gori je obmana birača koji su za zajedničku državu“, kaže predsjednik Demokratske srpske stranke Ranko Kadić, komentarišući poruke visokog predstavnika Evropske unije saopštene nakon razgovora sa crnogorskim zvaničnicima:

„Najbolji dokaz kako je prošla vlast u Crnoj Gori na ovom razgovoru možemo i tumačiti da čak nisu bili pozvani ni na ovu večeru. Prema tome, sve što radi ova vlast je samo u službi dnevne lokalne politike da po ko zna koji put svoje glasače koji su za zajedničku državu obmane. Stav Demokratske srpske stranke je jasan i poznat i to je gospodin Bulatović i prenio gospodinu Solani da sa ovakvom vlašću nema ni uslova za otpočinjanje referenduma, dok, s druge strane, sa Evropom smo dužni da razgovaramo i Demokratska srpska stranka je to i saopštila i zbog više stvari, a samo bih vas podsjetio da u dopuni Beogradskog sporazuma aktivni učesnik o eventualnom referendumu jeste svakako i Brisel“.

* * * * *

Predstavnici Pokreta za nezavisnu Crnu Goru i beogradskog Pokreta za očuvanje državne zajednice su, takođe, komentarisali pojedine stavove visokog predstavnika Evropske unije Havijera Solane.


Nakon jučerašnje posjete visokog predstavnika Evropske unije Havijera Solane, portparol Pokreta za nezavisnu Crnu Goru, Nebojša Nikčević je, komentarišući Solanin stav da se referendum o državno pravnom statusu ne može tretirati kao neki koji se tiču drugih manje važnih pitanja, rekao da bi uvođenje posebnih kriterijuma za referendum o državno pravnom statusu Crne Gore bilo nepravedno i kontraproduktivno. Nikčević je pri tom ocijenio stav Havijera Solane u vezi eventualnog budućeg dijaloga vlasti i opozicije u Crnoj Gori i samom održavanju referenduma:

„Mi mislimo da je to zaista definitivno i on prihvatio kao činjenicu i da tu nema više nikakve dileme da će biti referenduma i na kraju krajeva o tome govori i njegova izjava o mogućem posredovanju u dijalogu između vlasti i opozicije. Mi se ne slažemo sa stavom da referendumski uslovi treba da budu striktni. Mi mislimo da je to demokratsko pravo na plebiscit i pravo na samoopredjeljenje i da tu treba se, prije svega, oslanjati na neke demokratske standarde i na onu praksu koja se primjenjuje u demokratskim zemljama kad su u pitanju referendumi i da ne treba za Crnu Goru uvoditi nikakve specijalne, strožije kriterije, zato što bi to bilo kontraproduktivno i destabilizujuće za čitavu situaciju u Crnoj Gori, jer bi značilo na određen način jednu vrstu diskriminacije volje građana Crne Gore u odnosu na građane bilo koje druge evropske države. Dijalog je osnovna tekovina demokratske istorije Evrope i naravno, da je dijalog moguć i mislim da gospodin Solana nagovještava na jedan način opoziciji u Crnoj Gori da će se po svoj prilici morati okrenuti dijalogu u ovim mjesecima koji dolaze do referenduma“.

Slavenko Terzić, funkcioner beogradskog Pokreta za očuvanje državne zajednice je, rekavši da se dijalog vlasti i opozicije ne može tretirati kao moranje opozicije da prihvati sve što vlast predloži, istakao da je važno razlikovati referendum o državno pravnom statusu od nekih manje značajnih. Terzić je rakao i da, prema medijskim informacijama, ne postoji jasna naznaka da je visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana prihvatio referendum o crnogorskoj nezavisnosti kao činjenicu, ali da se to ipak može naslutiti:

„Činjenica da se govori o tome i da on govori i evropskim preduslovima i o potrebi dijaloga na neki način ukazuje na to. Dakle, ja bližih obaveštenja nemam, ali bi se indirektno moglo govoriti o tome.

Svi referendumi koji su održani u Evropi se uglavnom tiču svakodnevnih životnih pitanja ljudi. Ovde je reč o jednom sasvim drugom referendumu koji je vrlo bitan i za stabilnosti u ovom slučaju Crne Gore i za stabilnost celog regiona. Prema tome, moraju biti daleko strožiji uslovi od uobičajenih referendumskih uslova.

Što se tiče drugog dela, o dijalogu vlasti i opozicije, ja mislim da je on sasvim logičan. Ako želimo da organizujemo plebiscit koji će ispuniti međunarodne standarde, onda zaista mora doći do otvorenog i poštenog dijaloga vlasti i opozicije“.
XS
SM
MD
LG